Een uiterst goed gelukte phishing-mail
NOS NieuwsAangepast

We klikken nog steeds op phishingmails, dus komt er een nieuwe campagne

Alle bewustwordingscampagnes ten spijt, klikt een op de vijf mensen nog steeds op linkjes in phishing-mailtjes. Dat melden beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv. Die bedrijven voeren vaak tests uit bij bedrijven om te kijken hoe alert medewerkers zijn.

Dat die alertheid tegenvalt, merkt de overheid ook: uit een onderzoek in opdracht van de overheid blijkt dat maar weinig mensen actie ondernemen om zichzelf online te beschermen.

Daarom begint deze week voor de zesde keer een campagne om mensen zichzelf beter te laten beschermen op internet. Een goed idee, vindt ethisch hacker Sanne Maasakkers van Fox-IT. "Na zo'n campagne zie je dat mensen zich korte tijd bewuster gedragen, maar na een tijdje ebt dat weer weg", zegt ze.

Wachtwoorden invullen

Mensen klikken niet alleen op linkjes, ze vullen vervolgens ook heel vaak hun wachtwoorden in: dat doet 69 procent van de mensen die op een phishing-linkje klikte.

"Maar als je computer op verouderde software draait, kan ik die ook overnemen als je alleen op een mailtje klikt", zegt Maasakkers. Aanvallers zouden dan bijvoorbeeld bestanden kunnen stelen, toetsaanslagen registreren of zelfs de webcam activeren.

Kun je nog iets doen als je al zo'n link hebt aangeklikt? Volgens Maasakkers kun je dan het beste zo snel mogelijk je verbinding uitzetten door bijvoorbeeld de internetstekker eruit te trekken en iemand in te schakelen die er verstand van heeft. "Daarmee voorkom je dat ze iets installeren waardoor je computer iedere keer dat je opstart meteen verbinding maakt met de hacker."

Wachtwoorden

Driekwart van de Nederlanders heeft door alle campagnes gehoord over cyberaanvallen, maar slechts een op de vijf neemt maatregelen, zegt Patricia Zorko van het Nationaal Cyber Security Centrum dat de campagne organiseert.

Die maatregelen zijn vaak heel makkelijk te nemen. "Zo is het belangrijk om niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor bijvoorbeeld Facebook, Twitter en internetbankieren", zegt Zorko.

Back-ups

Verder geeft ze als advies om je wifi-netwerk met een goed wachtwoord te beveiligen, dus niet het wachtwoord blijven gebruiken dat je van je internetprovider kreeg. Door het regelmatig maken van back-ups van je bestanden kun je geen slachtoffer worden van ransom software, waarbij hackers je computers op slot doen en pas willen vrijgeven na betaling.

"Installeer ook de laatste updates op je telefoon en pc, dan ben je tegen de meeste aanvallen beveiligd. En blijf opletten op rare e-mails", zegt Zorko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl