Een rijtje sociale huurwoningen in Hoogeveen
NOS NieuwsAangepast

'Huurder met lager inkomen benadeeld door hogere energiebelasting'

Huurders in slecht geïsoleerde woningen worden het meest geraakt door de verhoging van de energiebelasting, stelt belangenvereniging Woonbond. Zij kunnen zelf geen energiezuinige maatregelen nemen, maar moeten wel de rekening betalen, zegt directeur Ronald Paping.

Hij denkt dat huurders de komende jaren flink meer gaan betalen. Mensen in huurwoningen zijn voor het isoleren van het huis afhankelijk van een corporatie of huisbaas, maar die blijven vaak achter met energiezuinige maatregelen.

Een van die huurders die zich blauw betalen aan stookkosten is Jacques van Druenen uit Veghel. Hieronder laat hij zien waar de kou allemaal zijn huis binnenkomt:

Jacques leidt ons rond door zijn tochtige huis in Veghel

Vereniging Eigen Huis waarschuwde vandaag dat veel Nederlandse huishoudens de komende jaren een hogere energierekening tegemoet zullen zien. Oorzaak is volgens VEH het overheidsbeleid.

Het kabinet verhoogt de belasting op gas, maar verwacht dat huishoudens daar weinig van zullen merken omdat de komende jaren meer energiezuinige apparaten worden gebruikt en woningen beter worden geïsoleerd.

Enorm bedrag

Maar in de praktijk valt dat bij huurwoningen tegen, zegt Paping van de Woonbond. Hij schat dat een miljoen huurders in slecht geïsoleerde woningen wonen. "Als de verhuurder weigert maatregelen te nemen, kunnen zij alleen nog besluiten om de verwarming helemaal uit te zetten of meer te gaan betalen."

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel zegt dat de extra kosten zullen meevallen. Als huishoudens geen energiezuinige maatregelen kunnen nemen, gaan zij in het ongunstigste geval 160 euro meer betalen, verwacht hij.

"Dat is voor een miljonair misschien een schijntje, maar voor iemand met een minimuminkomen een enorm bedrag", zegt Paping. Volgens de directeur zijn onder huurders veel mensen met lagere inkomens. "Zij betalen de rekening voor een hogere energiebelasting, maar kunnen er zelf niets aan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl