Monteur installeert een slimme energiemeter
NOS NieuwsAangepast

'Energierekening komende jaren verder omhoog'

Het kabinet heeft een te rooskleurige schatting gemaakt van de energierekening van de komende jaren, meent Vereniging Eigen Huis. De VEH verwacht juist dat Nederlandse huishoudens in de toekomst een hogere energierekening tegemoet kunnen zien.

Volgens berekeningen van de vereniging stijgt de energiebelasting van zo'n 570 euro dit jaar naar ongeveer 835 euro in 2021. In oktober waarschuwde VEH ook al voor een hogere energierekening, die berekening is nu bijgesteld.

'Wensdenken'

Het kabinet gaat onder andere de belasting op gas verhogen, maar verwacht dat huishoudens hier weinig van zullen merken omdat we in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van energiezuinige apparaten. Ook worden huizen beter geïsoleerd.

Het kabinet probeert met deze schatting van het energieverbruik een verhoging van de energiebelasting zo gunstig mogelijk te verkopen, vindt VEH. "Het is wensdenken van het kabinet als ze ervan uitgaan dat huishoudens de komende jaren hun koelkasten en wasmachines gaan inruilen voor zuinige modellen terwijl de oudere nog niet kapot zijn", zegt Hans André de la Porte van VEH.

De vereniging ziet het energieverbruik bij huiseigenaren juist alleen maar toenemen. Huishoudens nemen juist steeds meer elektrische apparaten in huis. De vereniging denkt dan ook niet dat we minder energie gaan gebruiken. "Het energieverbruik van Nederlanders is al jaren hetzelfde", zegt Hans André de la Porte.

Kans

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ziet ook kans in de stijgende energierekening. "Het is vooral een uitdaging om nu energiezuinige maatregelen te nemen. Dit is juist het moment om nog meer te gaan isoleren."

Niet elke huiseigenaar kan het zich veroorloven zijn huis volledig opnieuw te laten isoleren of zonnepanelen te kopen. Huurders zijn bovendien afhankelijk van de woningcorporaties en huisbazen.

Ronald Paping, directeur van Nederlandse Woonbond, belangenvereniging van huurders, vindt het goed dat er prikkels zijn om meer te investeren in energie bezuinigende maatregelen. Daar hoort, volgens hem, de hogere energiebelasting ook bij.

"Ik was vorige week bij de minister en ik zei: 'Maak er iets leuks van'. Zorg dat mensen er beter van worden en dat de lasten rechtvaardig verdeeld worden. Maar op dit moment worden vooral de lagere inkomens onevenredig belast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl