Asielkamp Papoea-Nieuw-Guinea ontruimd, Australië houdt deur dicht
De politie van Papoea-Nieuw-Guinea heeft alle asielzoekers in het kamp Manus Island opgedragen te vertrekken. Het kamp is drie weken geleden officieel gesloten, maar van de 800 bewoners zijn er zo'n 380 achtergebleven.
Het hooggerechtshof van het eiland bepaalde vorig jaar al dat het kamp onwettig was omdat vluchtelingen er tegen hun zin worden vastgehouden. De levensomstandigheden zijn er erbarmelijk.
Watertanks geleegd
Vijftig politieagenten zijn ingezet om de honderden achtergeblevenen weg te halen. Van officiële kant wordt gezegd dat dit zonder geweld gebeurt, maar volgens de migranten heeft de politie hun onderkomens en bezittingen vernield. Ook zijn de watertanks geleegd en voedselvoorraden in beslag genomen.
Op beelden van de asielzoekers is te zien dat er bewoners zijn gearresteerd, onder wie een Iraanse journalist die in het kamp verbleef.
De bewoners van het kamp Manus Island moeten van de autoriteiten verhuizen naar een nabijgelegen plaats. De asielzoekers zijn hier huiverig voor, omdat de lokale bewoners hen met geweld op afstand zouden willen houden.
Eerder zijn al migranten aangevallen. Van de 380 asielzoekers uit het kamp zijn er slechts 35 op weg gegaan naar de bedoelde plaats.
Betaling
De Australische overheid betaalt Papoea-Nieuw-Guinea en Nauru om asielzoekers op te vangen die op weg waren naar Australië. Het land weigert zelf de asielzoekers op te nemen. Dat beleid wordt zwaar bekritiseerd door de VN en door mensenrechtengroepen.
De Australische premier Turnbull zegt over de operatie op Papoea-Nieuw-Guinea dat het een binnenlandse aangelegenheid is. Hij zei met nadruk dat Australië zich niet onder druk laat zetten om toch asielzoekers binnen te laten. Volgens Turnbull zijn er goede alternatieve faciliteiten voor de migranten in Papoea-Nieuw-Guinea.