NOS Nieuws

Straalmiddel met asbest op veel meer bedrijfslocaties

Een met asbest vervuild straalmiddel van het Dordrechtse bedrijf Eurogrit is op veel meer bedrijfslocaties terechtgekomen dan eerder is bekendgemaakt. Vorige maand werd bekend dat Eurogrit het vervuilde straalgrit aan 130 bedrijven had geleverd, maar nu blijkt het te gaan om 594 bedrijven op in totaal 842 locaties.

Volgens de Inspectie SZW is dat geen verrassing. "Vrij snel nadat Eurogrit bij ons melding maakte van de vervuilde levering aan 130 bedrijven, werd duidelijk dat door tussenhandelaren het aantal getroffen bedrijven in werkelijkheid hoger lag", zegt een woordvoerder.

Het aantal getroffen bedrijven is hoger dan de inspectie had gedacht, maar het aantal locaties had volgens de woordvoerder veel hoger kunnen uitpakken. De totale verspreide hoeveelheid is wel hetzelfde.

Oekraïne

Het straalgrit wordt gebruikt om stalen of betonnen objecten vrij te maken van verf, roest of vuil. Nadat Eurogrit kankerverwekkende asbestvezels had ontdekt in het straalmiddel, riep het onderhoudsbedrijven op het middel niet meer te gebruiken. Het asbest zou al sinds mei 2015 in het grit zitten. Volgens de Inspectie SZW komt het grit uit Oekraïne.

Voor de onderhoudsbedrijven betekent de vervuiling een schadepost van 160 tot 200 miljoen euro, zo maakte de branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL eerder bekend.

Volgens de Inspectie SZW zijn de bedrijven op de hoogte gesteld van de manier waarop het vervuilde middel moet worden verwijderd. Het straalgrit dat Eurogrit nog op voorraad heeft, verwijdert het bedrijf zelf. De Inspectie SZW controleert of dit op de juiste manier gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl