ANP

De vervuiling van straalgrit met asbest betekent een schadepost van 160 tot 200 miljoen euro voor onderhoudsbedrijven. Dat zegt directeur Spruijt van de branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL in het tv-programma EenVandaag.

Het Dordrechtse bedrijf Sibelco/Eurogrit leverde de vervuilde straalgrit aan zo'n 140 bedrijven. Straalgrit wordt gebruikt om stalen en betonnen objecten waar verf, roest of vuil op zit, schoon te maken. Vorige maand maakte Sibelco/Eurogrit bekend dat er asbestvezels waren gevonden in het straalmiddel. Het inademen van die vezels kan kanker veroorzaken.

De producent riep onderhoudsbedrijven direct op om niet langer met het vervuilde straalmiddel te werken. Waarschijnlijk zit er al sinds mei 2015 asbest in het grit van Eurogrit.

Stilgelegd

Sinds een maand liggen bij veel onderhoudsbedrijven de werkzaamheden volledig of gedeeltelijk stil. Het loon van de 2200 gedupeerde werknemers moet wel worden doorbetaald. Ook hebben opdrachtgevers schadeclaims ingediend en moesten de straalbedrijven hun eigen terrein en dat van opdrachtgevers laten inspecteren op de aanwezigheid van asbest.

Directeur Spruijt spreekt namens de onderhoudsbranche van een mega-schadebedrag, dat vergelijkbaar is met "andere sectoren waar vogelgriep of het eierenschandaal in hetzelfde rijtje staan".

Bekende plekken waar vervuild grit is gebruikt, zijn Tata Steel in IJmuiden, een warmte-krachtcentrale van Eneco in Houten, het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam en de Willemsbrug in Rotterdam.

Volgens de inspectie SZW is het grit mogelijk vervuild geraakt in Oekraïne. Een aantal grondstoffen van het straalgrit komt daar vandaan. Het gebruik van asbest is in Oekraïne niet verboden.

STER reclame