De replica van het Berlijnse Holocaustmonument vlak bij het huis van Höcke
NOS NieuwsAangepast

Replica Holocaustmonument geplaatst bij woning AfD-politicus

Kunstenaars hebben een replica van het Berlijnse Holocaustmonument geplaatst in de buurt van het huis van AfD-politicus Björn Höcke. Het is een reactie op zijn omstreden uitspraak dat Duitsland minder schuldbewust moet omgaan met het oorlogsverleden.

Op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de rechts-populistische Alternative für Deutschland in januari noemde Höcke de Duitse omgang met de Holocaust "verlammende herinneringspolitiek". Ook noemde hij het Holocaustmonument in Berlijn een "monument van schande". "Wij Duitsers zijn het enige volk ter wereld met een monument van schande in het hart van zijn hoofdstad."

24 betonblokken

Van datzelfde monument hebben kunstenaars van het Duitse Centrum voor Politieke Schoonheid nu een replica gemaakt en die in een tuin naast het huis van Höcke in het dorp Bornhagen geplaatst. Het zijn 24 betonblokken, die lijken op de bijna 3000 blokken van het Berlijnse monument.

Kunstenaars willen dat AfD-politicus zich elke dag de Tweede Wereldoorlog herinnert

De kunstenaars zeggen Höcke hiermee dagelijks te willen herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, die leidden tot de dood van 6 miljoen Joden.

Op de uitspraken van Höcke in januari kwamen verontwaardigde reacties. De Centrale Raad voor de Joden noemde de uitlatingen "onacceptabel". Ook toenmalig AfD-partijvoorzitter Frauke Petry nam afstand van de uitspraken, maar andere partijgenoten bleven hem steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl