Pixar-oprichter John Lasseter AFP

John Lasseter, mede-oprichter van animatiestudio Pixar en regisseur van kaskrakers als Toy Story en Cars, trekt zich tijdelijk terug na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Werknemers betichten hem er onder meer van dat hij hen ongewenst omhelsde en op andere manieren grenzen overschreed. Lasseter erkent schuldig te zijn aan "misstappen" en neemt zes maanden verlof.

In een memo aan de werknemers van Pixar en moederbedrijf Disney biedt hij zijn excuses aan iedereen die hij een ongemakkelijk gevoel heeft gegeven door hun grenzen niet te respecteren. "Hoe goed ik het ook bedoeld heb, iedereen mag grenzen stellen die gerespecteerd moeten worden." Hij schrijft "aan zichzelf te gaan werken" tijdens zijn verlof.

Disney zegt in een verklaring Lasseter te steunen bij zijn beslissing om tijdelijk terug te treden. Het bedrijf spreekt van "een openhartige en eerlijke verontschuldiging".

Harvey Weinstein

Lasseter is de zoveelste invloedrijke speler in Hollywood die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Na beschuldigingen aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein traden ook slachtoffers van beroemdheden als Kevin Spacey, Louis C.K. en Charlie Rose in de media met verhalen over seksuele intimidatie en aanranding.

Na zijn vertrek meldde The Hollywood Reporter op basis van anonieme bronnen dat Lasseter binnen Disney en Pixar de reputatie had handtastelijk te zijn. Volgens die bronnen zou hij regelmatig ongevraagd proberen vrouwelijke collega's te zoenen. Bij de ongewenste omhelzingen zou hij soms langdurig tegen collega's fluisteren.

Eerder had het filmtijdschrift geschreven over het vertrek van actrice Rashida Jones bij Pixar. Zij nam volgens The Hollywood Reporter ontslag naar aanleiding van het gedrag van Lasseter. Jones ontkent dat en zegt dat haar ontslag "om creatieve en filosofische redenen" was, maar zegt wel blij te zijn dat er nu wordt gesproken over grensoverschrijdend gedrag.

Coco

Lasseter was als producent ook betrokken bij grote animatiefilms als Frozen, Finding Nemo, Monsters Inc., Wall-E en Up. Vandaag verschijnt de Pixar-film Coco, waarvan Lasseter ook producent was.

STER reclame