Fusie AkzoNobel met Amerikaans Axalta van de baan

Aangepast
ANP

De fusiegesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse verffabrikant Axalta zijn afgebroken. Sinds eind oktober werd er gesproken over een fusie, maar die gesprekken hebben niet geleid tot een overeenkomst. De reden is dat Axalta een beter bod heeft gekregen van Nippon Paint, een Japanse verffabrikant.

AkzoNobel blijft zich nu richten op het versnellen van de eigen duurzame groei en de winstgevendheid, schrijft het concern in een korte verklaring. Een toelichting op het stuklopen van het overleg wordt niet gegeven.

Het idee achter de fusiegesprekken was om te komen tot een "leidend, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming".

Lakkenfabrikant Axalta is met zijn beurswaarde van bijna 10 miljard euro een stuk kleiner dan AkzoNobel, dat bijna 20 miljard waard is.

Vijandige overname

Axalta werd dit voorjaar al genoemd als mogelijke kandidaat voor een overname of fusie. Daarmee zou Akzo zich kunnen wapenen tegen een vijandige overname.

Akzo werd op dat moment belaagd door het Amerikaanse PPG met een bod van 25 miljard euro. PPG werd radicaal afgewezen en trok zich na drie pogingen terug.

STER Reclame