Reuters

In de hoofdstad Harare vieren veel Zimbabwanen op straat het aftreden van Robert Mugabe. Ook uit het buitenland komen veel instemmende reacties op het vertrek van de 93-jarige president, dat al dagen in de lucht hing.

Alpha Condé, de president van Guinee en voorzitter van de Afrikaanse Unie, zegt dat hij oprecht verrukt is over het besluit van Mugabe om af te treden. Hij voegde er wel aan toe dat het jammer is dat Mugabe door de achterdeur vertrekt en dat hij in de steek is gelaten door het parlement in Harare.

Held

De leider van de Afrikaanse Unie noemde Mugabe een grote vechter en een Afrikaanse held. Condé zegt dat de presidentsverkiezingen in Zimbabwe volgend jaar moeten doorgaan en dat de unie bereid is te helpen bij het organiseren ervan.

Robert Mugabe: ooit geliefd, later verguisd

Namens de regering-Trump sprak de Amerikaanse ambassade in Harare van een historisch besluit. Het einde van het tijdperk-Mugabe biedt het land de mogelijkheid zijn eigen koers te bepalen en te werken aan vrije en eerlijke verkiezingen, staat in een verklaring.

De Amerikanen hoorden bij de felste critici van Mugabe, die werd beschuldigd van het onderdrukken van de bevolking en het ruïneren van de economie.

Betere toekomst

Ook de Britse premier May verwelkomt het vertrek van Mugabe, omdat het de weg vrijmaakt voor vrije verkiezingen en voor het herstel van de economie onder een legitiem gekozen regering.

"Als de oudste vriend van Zimbabwe zullen we er alles aan doen om het land te helpen. In samenwerking met internationale en regionale partners zullen we helpen het land de mooie toekomst te geven die het verdient", zei May.

STER reclame