De vestiging van Siemens in Hengelo
NOS Nieuws

Wiebes berust niet in vertrek Siemens uit Hengelo

Minister Wiebes van Economische Zaken zal niet "stilzitten" na de voorgenomen sluiting van Siemens in Hengelo. Op Kamervragen van de SP zei hij dat hij niet zal ingrijpen in individuele bedrijfsbeslissingen, maar dat hij de Duitse hoofddirectie om opheldering zal vragen over het besluit.

Vorige week werd duidelijk dat de Siemens de fabriek in Hengelo wil sluiten, waardoor de banen van 600 werknemers verdwijnen. Wiebes zei daarover dat het besluit van de directie van Siemens hem rauw op zijn dak is gevallen.

"De vestiging loopt goed, Siemens is belangrijk voor de maakindustrie en het moet voor de medewerkers ook schrikken zijn geweest", zei hij. Hij voegde eraan toe dat het nog geen gelopen race is, dat hij de urgentie ziet en dat hij verontwaardigd is.

Openbaarheid niet effectief

De minister wilde niet te veel in detail treden over wat hij precies wil doen. Hij benadrukte dat zijn departement nauwe banden onderhoudt met het bedrijfsleven en dat er ook contact is met het lokale bestuur.

Volgens Wiebes worden alle opties bekeken om mensen aan het werk te houden of om eventueel voor vervangende banen te zorgen. Maar hij vindt het niet effectief om in het openbaar te zeggen wat voor mogelijkheden hij ziet.

Petitie

Een Kamermeerderheid riep de minister op alles in het werk te stellen om de sluiting van de fabriek in Hengelo te voorkomen. SP en PvdA vinden dat Wiebes zich in een eerdere reactie te passief heeft opgesteld.

Een delegatie van Siemens-werknemers bood vanmiddag de Tweede Kamer een petitie aan. Daarin wordt de politiek gevraagd zich hard te maken voor behoud van de fabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl