Siemens sluit vestiging in Hengelo, 600 banen weg
Het Duitse industrieconglomeraat Siemens sluit de vestiging in Hengelo, waar 600 mensen werken. Dat blijkt uit een mail van de top van het bedrijf, die in handen is van RTV Oost.
In Hengelo worden compressoren en gasturbines gemaakt. De sluiting maakt deel uit van een wereldwijde reorganisatie, waarbij 6900 banen verdwijnen, waarvan 6100 bij de energie- en gastak, die zwaar heeft te lijden onder de crisis in de olie- en gasindustrie.
Bij Siemens werken wereldwijd 362.000 mensen, van wie 3000 in Nederland. De operatie moet voor 2020 worden afgerond. Siemens wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen, onder meer door mensen op andere locaties werk te geven. In Duitsland verdwijnen 2500 banen. In Oost-Duitsland, in Leipzig en Görliz, gaan twee grote fabrieken dicht, met in totaal 920 arbeidsplaatsen.
Grolsch Veste
De personeelsleden in Twente worden vrijdagochtend via een videoverbinding geïnformeerd in de Grolsch Veste in Enschede. Het bedrijf doet voor die tijd geen mededelingen over het aantal ontslagen in ons land.
CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk in gesprek met Siemens. De bond zegt te zullen streven naar het behoud van zoveel mogelijk banen. Volgens de vakbond wordt de regio hard getroffen en is het extra lastig omdat de gemiddelde leeftijd van de werknemers tamelijk hoog is.
Stork machinefabriek
De vestiging in Hengelo komt voort uit de machinefabriek Stork, die in 1868 geopend werd en bijna een eeuw een van de grootste werkgevers in de regio was. Op het hoogtepunt in de jaren vijftig werkten er 10.000 mensen.
Toen de Nederlandse industrie omstreeks 1970 begon in te krimpen, voerde ook Stork in Hengelo massa-ontslagen door. In de jaren tachtig leefde het bedrijf weer op door de opkomst van de offshore olie- en gaswinning, waarvoor het installaties leverde.
Siemens
Sinds 1971 had het bedrijf naast Stork ook een Amerikaanse eigenaar. In 1995 verkochten de Amerikanen hun belang aan het Duitse Mannesmann, dat in 1999 de enige eigenaar werd. In 2001 werd het overgenomen door Siemens.
Siemens heeft in Nederland meer bedrijven, waaronder Siemens Healthcare en Siemens Industrie Software.