NOS NieuwsAangepast

Poetin en Assad bespreken in Sotsji de situatie in Syrië

Assad op bezoek bij Poetin

De nadruk in het conflict in Syrië moet vanaf nu niet meer op militaire operaties liggen, maar op het vinden van politieke oplossingen. Dat hebben de Russische president Poetin en zijn Syrische ambtgenoot Assad besproken. Assad bracht gisteren een bezoek aan Poetin in de Russische stad Sotsji om te overleggen over de situatie in Syrië. De twee ontmoetten elkaar voor het laatst in Rusland in oktober 2015.

In een persconferentie sprak Poetin zijn tevredenheid uit over de bereidheid van Assad tot samenwerking met alle partijen. "Er is nog steeds een lange weg te gaan voordat de terroristen definitief zijn verslagen, maar onze gezamenlijke militaire operatie tegen het terrorisme in Syrië is inderdaad in de afrondende fase."

Ook Assad zei dat het nu tijd is voor het politieke proces. Hij zei hierbij te rekenen op de steun van Rusland om externe partijen buiten de Syrische besluitvorming te houden. Het bezoek van Assad aan Rusland duurde volgens het Kremlin vier uur.

Gesprek met Trump

Het Kremlin maakte bekend dat Poetin vandaag belt met de Amerikaanse president Trump om de situatie in Syrië te bespreken. De Russische president zal ook met leiders uit het Midden-Oosten overleggen, onder wie de emir van Qatar.

Woensdag brengen de leiders van Turkije en Iran een bezoek aan Rusland om over de situatie in Syrië te praten. Volgende week staan in Genève nieuwe onderhandelingen over Syrië onder leiding van de VN op het programma. Er zal worden gesproken over een nieuwe Syrische grondwet en verkiezingen onder toezicht van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl