Rohingya-vluchtelingen in het grensgebied Myanmar-Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: Rohingya-moslims Myanmar leven onder apartheidsregime

Door de manier waarop de regering van Myanmar de Rohingya-moslims behandelt, leven die feitelijk onder een apartheidsregime. Dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport onder de titel 'Caged without a roof'.

Voor het rapport is twee jaar onderzoek gedaan en Amnesty komt tot de conclusie dat de Rohingya in een openluchtgevangenis leven. De autoriteiten houden hen vast "in getto-achtige omstandigheden". Door verscheidene wetten en bevelen mogen ze hun dorp niet zonder toestemming uit. Daardoor krijgen Rohingya geregeld niet de medische zorg die ze nodig hebben.

Amnesty: Rohingya leven in openluchtgevangenis

Het is voor het eerst dat de mensenrechtenorganisatie spreekt van apartheid in Myanmar. "Het is een hele serieuze term. Het gaat echt om een systeem waarin een groep wordt onderdrukt. Volgens internationale wetgeving is het een misdaad tegen de menselijkheid", zegt Elke Kuijpers van Amnesty in het NOS Radio 1 Journaal.

Gescheiden in ziekenhuis

Volgens de mensenrechtenorganisatie krijgen de leden van de moslimminderheid in het boeddhistische land alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegang tot het ziekenhuis van de stad Sittwe in de noordwestelijke deelstaat Rakhine, waar de meeste Rohingya leven. "Als ze al opgenomen mogen worden, liggen ze op speciale moslimafdelingen, afgeschermd van andere mensen", zegt Kuijpers.

Ook de toegang tot onderwijs is volgens de onderzoekers beperkt voor Rohingya. "In grote delen van Rakhine mogen Rohingya-kinderen niet meer naar gemengde scholen, en docenten van de overheid weigeren vaak naar moslimgebieden te reizen." Veel van de kinderen bestaan op papier niet, omdat het voor hun ouders onmogelijk is om aangifte te doen van de geboorte.

600.000 Rohingya gevlucht

De Rohingya-crisis escaleerde na een aanval eind augustus door moslims op politieposten in Myanmar. Het leger startte een groot offensief waardoor binnen korte tijd honderdduizenden Rohingya op de vlucht sloegen en de grens over gingen naar Bangladesh. Amnesty zegt dat er de afgelopen maanden 600.000 Rohingya uit Myanmar naar het buurland zijn "gejaagd". Het leger heeft dorpen platgebrand en Rohingya gedood, schrijft de organisatie.

Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, heeft nog niet gereageerd op het rapport van Amnesty. Op de driedaagse Aziatisch-Europese Vergadering ASEM, die vandaag is afgesloten, zei ze met Bangladesh in gesprek te gaan over de veilige terugkeer van de Rohingya. Amnesty vreest dat die terugkeer moeilijk gaat worden, omdat de statenloze Rohingya nooit zijn geregistreerd in Myanmar.

Golf van geweld

Eerder repten de Verenigde Naties al van etnische zuivering tegen de Rohingya-bevolking. Mensenrechtenexperts stellen dat er sprake is van "een constante en systematische" golf van geweld tegen Rohingya.

Ook in een recent rapport van twee andere mensenrechtenorganisatie worden zware beschuldigingen geuit aan het adres van Myanmar. Militairen zouden massaal meisjes en vrouwen hebben verkracht, mannen de keel hebben doorgesneden en slachtoffers levend hebben verbrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl