Apotheker gaat zelf taaislijmmedicijn maken

Drie linkse partijen willen een verbod op sponsoring van patiëntenverenigingen door farmaceutische bedrijven. Volgens GroenLinks, SP en PvdA is de macht van de bedrijven veel te groot geworden. De Kamerleden Ellemeet (GL), Kooiman (SP) en Dijksma (PvdA) denken dat de onafhankelijkheid van de patiëntenorganisaties in het geding is als ze geld krijgen van de bedrijven.

In plaats daarvan pleiten de drie oppositiepartijen voor een subsidie van de patiëntenverenigingen door de overheid. De drie vinden ook dat de industrie een financiële bijdrage moet leveren aan publieke voorlichting over geneesmiddelen.

Medicijnen namaken

GroenLinks, SP en PvdA komen met een lijst van ruim twintig voorstellen om de farmaceutische industrie aan banden te leggen. Ze willen bijvoorbeeld dat apothekers dure medicijnen mogen gaan namaken, waardoor ze goedkoper op de markt komen.

Verder pleiten ze onder meer voor een onafhankelijk fonds dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen en voor 'dwanglicenties' als bedrijven weigeren absurd hoge prijzen te verlagen.

Monsterwinsten

De partijen verwijzen naar de gang van zaken rond het medicijn Orkambi voor de behandeling van taaislijmziekte. Volgens de drie laten de onderhandelingen over dat medicijn zien dat patiënten door een fabrikant "schaamteloos" worden ingezet om hun product voor de hoofdprijs te verkopen.

Ze vinden dat farmaceuten er alles aan doen om "monsterwinsten" te maken, en benadrukken dat patiënten moeten kunnen rekenen op de medicijnen die ze nodig hebben.

Naar aanleiding van de Orkambi-lobby verklaarden regeringspartij VVD en de PvdA afgelopen weekend dat ze meer transparantie willen in de onderhandelingen tussen overheid en medicijnfabrikanten over de prijs van geneesmiddelen.

STER reclame