Robert Mugabe in 2016
NOS NieuwsAangepast

Ultimatum Zimbabwe verstreken, afzettingsprocedure Mugabe in gang

In Zimbabwe is het ultimatum dat Mugabe was gesteld om af te treden verlopen. Het is niet duidelijk of hij aftreedt of niet. Er ligt nog geen verklaring van Mugabe.

De parlementsleden van regeringspartij ZANU-PF komen vanmiddag bij elkaar om de afzettingsprocedure te bespreken. Die zou in gang worden gezet als Mugabe voor 11.00 uur Nederlandse tijd niet zou zijn afgetreden.

Langdurige procedure

De afzettingsprocedure gaat lang duren, zegt correspondent Bram Vermeulen. "Eerst moet de helft van alle parlementsleden stemmen voor het afzetten van Mugabe. Dat kan volgens de grondwet bijvoorbeeld als het staatshoofd fysiek en mentaal niet meer in staat is om land te dienen of grondwet heeft geschonden."

Het verzoek om Mugabe af te zetten gaat dan naar een speciale commissie. "Die gaat het verzoek dan onderzoeken en stelt dan een resolutie op voor de afzetting. Die resolutie moet dan weer in stemming worden gebracht in het parlement. Dan is er een tweederdemeerderheid nodig."

Zimbabwe is voorlopig nog niet van Mugabe af.

Correspondent Bram Vermeulen

Hoelang de hele procedure gaat duren, is moeilijk in te schatten. "Maar als je ziet wat er allemaal moet gebeuren, kun je stellen dat Zimbabwe nog niet van Mugabe af is."

Mnangagwa

Gisteren werd Mugabe (93) afgezet als partijleider en zijn vrouw en mogelijke opvolger Grace raakte haar leidende functie in de partij kwijt. Emmerson Mnangagwa, die recent door Mugabe was ontslagen als vicepremier, volgt hem op als partijleider.

De verwachting was dat Mugabe gisteren zijn aftreden bekend zou maken. In een televisietoespraak repte hij, omgeven door militairen, daar echter met geen woord over. Wel kondigde hij aan dat hij op het eerstvolgende congres van ZANU-PF alle meningsverschillen zou gaan bijleggen.

Staatsgreep

Sinds vorige week is het onrustig in Zimbabwe. Dinsdag trokken militaire voertuigen naar de hoofdstad Harare. Een dag later bezette het leger het gebouw van de nationale televisie en enkele regeringsgebouwen. Mugabe, die het land leidt sinds de onafhankelijkheid in 1980, werd onder huisarrest geplaatst.

Zelf ontkende het leger dat er sprake was van een staatsgreep. In een tv-toespraak zei een legerwoordvoerder dat het leger "criminelen" in regeringskringen wilde aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl