President Robert Mugabe van Zimbabwe
NOS NieuwsAangepast

Staatsgreep Zimbabwe: Mugabe bevestigt huisarrest

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe wordt thuis vastgehouden. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

De 93-jarige Mugabe zei volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten dat het goed met hem gaat. Eerder liet het Zimbabwaanse leger al weten dat de president en zijn gezin veilig zijn.

Het leger greep vanmorgen in Harare de macht, maar wil het zelf geen staatsgreep noemen. Volgens een legerwoordvoerder gaat om een "correctie zonder bloedvergieten" en wil het leger "criminelen" in regeringskringen aanpakken.

Sinds vanochtend rijden er pantservoertuigen rond in de straten van de hoofdstad en zijn er veel militairen op de been. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen van geweld of grote onrust in Zimbabwe.

Lange rijen

"Kinderen werden vanochtend gewoon naar school gebracht", vertelt correspondent Elles van Gelder. "En mensen zijn ook naar hun werk gegaan." Wel staan er lange rijen bij de geldautomaten.

Een lange rij voor de geldautomaat in Harare

Wat het Zimbabwaanse leger precies wil, is nog niet helemaal duidelijk. "We weten niet wat hun strategie is. Tot nu toe lijken ze jacht te maken op de aanhangers van Grace Mugabe."

De vrouw van Mugabe wordt gezien als de opvolger van de hoogbejaarde president, iets waar veel verzet tegen is. Vorige week begon Mugabe aan een grote zuiveringsactie binnen zijn eigen partij ZANU-PF. Zo werd vicepresident Mnangagwa de laan uitgestuurd.

'Twee kampen'

"Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat er twee kampen zijn. Aanhangers van Mnangagwa, zoals het leger, staan lijnrecht tegenover de aanhangers van Grace Mugabe", vertelt Van Gelder. "Maar welke kant dit opgaat, weet niemand."

De Europese Unie heeft net als de Zuid-Afrikaanse president Zuma opgeroepen tot een vreedzame oplossing voor het conflict in Zimbabwe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl