AFP

Sekteleider Charles Manson is overleden. Dat meldt de gevangenis waar hij zijn levenslange straf uitzat. De voor moord veroordeelde 83-jarige Manson werd vorige week donderdag naar het ziekenhuis gebracht. Hij zat bijna een halve eeuw in de gevangenis.

De sekteleider overleed op zondagavond lokale tijd in een ziekenhuis in Kern County in Californië. Manson, die een hakenkruis op zijn voorhoofd had getatoeëerd, werd in 1971 ter dood veroordeeld voor de moord op onder anderen de 8,5 maanden zwangere Sharon Tate. De toenmalige vrouw van regisseur Roman Polanski werd in augustus 1969 samen met zes anderen gedood door de sekte van Manson. Omdat Californië in 1972 de doodstraf afschafte, werd zijn straf omgezet in levenslang.

Sekteleider en moordenaar Charles Manson overleden

De sekteleden van Manson vermoordden de zwangere actrice in haar huis. Ook vier andere aanwezigen werden gedood. Een dag later overviel de sekte een zakenman en zijn vrouw in hun huis. Ook zij werden vermoord. Met bloed schreven de sekteleden woorden op de muren, zoals "Pigs" en "Helter Skelter". De bedoeling van Manson was om met de moorden een rassenoorlog te ontketenen. Dat idee had hij gekregen door zijn eigen interpretatie te geven aan het Beatles-nummer Helter Skelter.

Tijdens de behandeling van de zaak hield Manson vol dat hij onschuldig was en dat het de schuld van de maatschappij was. Vier leden van de Manson Family, zoals de volgers van de sekteleider werden genoemd, werden ook tot levenslang veroordeeld voor de moorden. Eentje stierf in 2008. Drie anderen zitten nog achter de tralies. Zij hebben meerdere malen om gratie gevraagd, net zoals Manson zelf ook meerdere malen deed, maar dat werd telkens afgewezen.

'Kwestie van tijd'

In januari van dit jaar werd Manson opgenomen in het ziekenhuis, volgens entertainmentsite TMZ wegens inwendige bloedingen. Vorige week donderdag moest hij opnieuw naar het ziekenhuis. Toen werd door verschillende bronnen al gezegd dat het een kwestie van tijd was, voordat Manson zou overlijden.

Charles Manson in 1989 Reuters

Manson werd in 1934 geboren. Zijn moeder was nog een tiener en waarschijnlijk een prostituee. Toen hij acht was, werd hij naar een opvoedingsgesticht gestuurd. In de jaren 60 werd hij tot 10 jaar cel veroordeeld wegens fraude met cheques. Hij zou er toen zelf voor gepleit hebben om niet meer vrij te komen, omdat hij de gevangenis als zijn thuis beschouwde.

Hij werd toch vrijgelaten in San Francisco, op het hoogtepunt van het hippie-tijdperk. De dertiger verzamelde vooral jonge vrouwen om zich heen, die meestal ruzie thuis hadden. Ze vergeleken Manson met Jezus. De Manson Family nam zijn intrek in de Spah Ranch, een voormalige filmlocatie buiten Los Angeles. Manson liet de leden van zijn commune experimenteren met drugs, hield orgiën en bizarre lezingen.

Nixon

Hij gaf uiteindelijk zijn sekteleden de opdracht om Tate en de anderen te doden. Hij hield vol zelf niemand te hebben vermoord of de opdracht daartoe te hebben gegeven. Zijn proces liep bijna op niets uit, nadat zelfs de toenmalige president Richard Nixon zich had uitgelaten over de moorden.

Nixon zei dat Manson schuldig was, direct of indirect. Manson hield een krant met een kop van Nixon over de zaak in de rechtszaal omhoog en zijn advocaten vonden dat het proces moest worden gestaakt omdat er geen sprak meer kon zijn van een eerlijke rechtsgang. Dat gebeurde niet en Manson werd veroordeeld.

STER reclame