NOS NieuwsAangepast

Steunactie voor deelnemers blokkade anti-Zwarte Piet-betogers

Op internet is een voorstander van Zwarte Piet een actie begonnen om geld in te zamelen voor actievoerders die mogelijk een boete krijgen voor het blokkeren van de snelweg. Het geld is voor eventuele boetes die mensen krijgen die gisteren op de A7 bij Joure een blokkade opwierpen tegen bussen met anti-Zwarte Piet-betogers die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Er was vanmiddag om 16.30 uur volgens informatie van de website doneeractie.nl al meer dan 20.000 euro opgehaald.

De initiatiefnemer noemt de deelnemers aan de blokkade helden. De supporters van Zwarte Piet veroorzaakten met hun blokkade een aantal aanrijdingen. De politie hield niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer te kunnen vrijmaken.

Wel noteerde de politie de kentekens van de automobilisten die meededen aan de blokkade. Er is overleg tussen politie en OM over eventuele vervolging.

Vertrouwen

Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zegt vanavond tegen de NOS verontwaardigd te zijn: "Wij hebben alles precies volgens het boekje gedaan toen wij wilden protesteren, en dan is dit de reactie van de autoriteiten. Het zet je aan het denken, heeft het wel zin om een actie van tevoren te melden?" Dat wil volgens hem niet zeggen dat er onaangekondigde acties komen. Of er de komende periode nog nieuwe acties komen, wil hij niet zeggen. "Het is nu aan de autoriteiten om ons vertrouwen terug te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl