Premier Hariri neemt afscheid van president Macron, op de trappen van het Élysée
NOS NieuwsAangepast

Hariri geeft pas in Beiroet opening van zaken

De Libanese premier Saad Hariri heeft in Parijs gezegd dat hij pas komende week na zijn terugkeer in Beiroet duidelijkheid zal geven over zijn politieke toekomst. Hariri reisde vandaag van Saudi-Arabië naar Frankrijk, op uitnodiging van president Macron. Het is nog altijd onduidelijk waarom Hariri twee weken in Saudi-Arabië verbleef, nadat hij daar op 4 november in een televisietoespraak zijn aftreden als premier had bekendgemaakt.

Hariri zei na een gesprek met Macron dat hij woensdag in Libanon zal deelnemen aan de festiviteiten ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag. Na een gesprek met president Aoun zal hij opening van zaken geven.

Aoun heeft in de afgelopen weken steeds gezegd dat hij het ontslag van Hariri niet aanvaardt zolang dat niet in een persoonlijk gesprek met hem wordt toegelicht. Aoun zei ook dat Hariri door de Saudi's werd gevangen gehouden, iets wat Hariri steeds heeft tegengesproken.

Moordaanslag

In zijn verklaring van twee weken geleden beschuldigde Hariri Iran en Hezbollah ervan dat ze zich mengen in binnenlandse zaken in Arabische landen. Ook zei hij te vrezen voor een aanslag op zijn leven. Zijn vader was als premier van Libanon ook het slachtoffer van een moordaanslag.

President Macron heeft zijn bemiddeling aangeboden om de spanning tussen Libanon, Iran en Saudi-Arabië te verlichten.

Saudi-Arabië riep vandaag voor de tweede keer binnen twee weken zijn burgers op Libanon te verlaten, "gezien de omstandigheden daar". De Arabische Liga vergadert morgen in Caïro op verzoek van Saudi-Arabië over Libanon en over de rol van Iran in dat land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl