Siemens-werknemers: we gaan dicht, het klonk heel definitief
De 600 werknemers van Siemens in Hengelo zijn bijgepraat over de plannen van het bedrijf met de vestiging. "We gaan dicht, daar komt het op neer", zegt een van hen na afloop van de bijeenkomst in het stadion De Grolsch Veste. "Het zal een of twee jaar duren. Het is een voorgenomen besluit. Maar wat ik eruit proef, zal het wel definitief worden." Gisteren werd al bekend dat Siemens de vestiging wil sluiten.
In Hengelo worden gasturbines en -compressoren gemaakt. De fabriek kreeg de afgelopen jaren minder orders binnen. "Eigenlijk zie je het aankomen", zegt een andere werknemer. "Wind en zon zijn in opkomst. De olie- en gasprijs is laag en dat merk je meteen bij ons, dan gaan klanten niet snel een compressor aanschaffen."
Sommige werknemers zijn redelijk optimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt. "De markt trekt aan, dus ik maak me niet al te veel zorgen. En ze gaan niet op korte termijn dicht", zegt een van hen. "Ik ga nog met passie door waar ik nu bij Siemens mee bezig ben en dan ga ik ander werk zoeken", zegt een ander. "We hebben nog de tijd om iets anders te vinden."
De manager van Siemens Hengelo zegt ook dat de sluiting veel te maken heeft met de malaise in de gas- en olie-industrie. "Wereldwijd is er sprake van een daling in de vraag naar olie en gas. Siemens heeft wereldwijd heel veel productiefaciliteiten die goederen leveren voor deze markt. Maar we zien nu een enorme overschakeling naar wind- en zonne-energie. En daar moeten we onze capaciteit aan aanpassen."
Gemeente wil geen sluiting
Gemeente Hengelo gaat zich inzetten om de fabriek toch open te houden. "Deze vestiging draait goed en maakt winst", zegt Mariska ten Heuw, wethouder Werk & Inkomen. "Wij leggen ons absoluut niet neer bij een sluiting. Siemens is belangrijk voor de ontwikkeling van de industrie in Twente. Het gaat ook niet alleen om de 600 banen hier, maar ook die bij toeleveranciers."
Als de fabriek inderdaad dichtgaat, dan hebben de Siemens-werknemers een behoorlijke kans om een nieuwe baan te vinden. Uit cijfers van het UWV blijkt namelijk dat het aantal vacatures in de regio Twente de afgelopen tijd met gemiddeld 2100 per maand stijgt. En de techniek is een van de sectoren waar de meeste vraag is naar nieuw personeel.