NOS NieuwsAangepast

Vier jaar cel voor doodrijden vrouw in Loosdrecht

Cel- en taakstraf voor doodrijden vrouw in Loosdrecht

De man die vorig jaar in Loosdrecht een 19-jarige vrouw heeft doodgereden, krijgt vier jaar gevangenisstraf. De 54-jarige Walter van W. krijgt ook vijf jaar rijontzegging. Die gaat in nadat hij zijn straf heeft uitgezeten. Zijn 32-jarige zoon Casper krijgt honderd uur werkstraf en mag een jaar niet meer rijden.

De vader gaat in beroep tegen het vonnis, heeft zijn advocaat gezegd tegen De Telegraaf. De zoon legt zich voor zover bekend neer bij zijn straf.

Op 16 maart 2016 zouden ze ruim 100 kilometer te hard hebben gereden in de bebouwde kom van Loosdrecht. De vader raakte de auto van slachtoffer Fleur Balkestein in de zijkant, waardoor ze zwaargewond raakte. Ze overleed twee weken later in het ziekenhuis.

Vader en zoon zouden die avond een straatrace hebben gehouden. Getuigen zeiden in de rechtszaak dat de twee "misschien wel 200 kilometer per uur, bumper aan bumper" hebben gereden op een bochtige weg.

Verdachten Walter van W. en zoon Casper tijdens de inhoudelijke behandeling

De rechter gaat ervan uit dat de dood van Fleur te wijten is aan het rijgedrag van de vader. Hij had gedronken en te hard gereden. De rechtbank spreekt van een "wedstrijdachtig karakter". "Vader en zoon hebben een risico genomen. Als gevolg daarvan is Fleur overleden."

Er was een stortvloed aan bewijs beschikbaar, zegt de rechter. Die neemt het Walter van W. zeer kwalijk dat hij is blijven ontkennen dat hij te hard reed en dat hij geen berouw heeft getoond.

Wel valt de opgelegde celstraf een jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter komt dat doordat niet bewezen is dat vader en zoon samen schuld hebben aan de dood. Zo was de afstand tussen de twee auto's ten tijde van het ongeluk zo'n 250 meter.

Geen cel voor zoon

De rechter stelt dat zoon Casper wel heeft bijgedragen aan het verwerpelijke rijgedrag van zijn vader, maar niet zodanig dat hem ook medeplichtigheid kan worden verweten. Daarom kiest de rechtbank voor een taakstraf in combinatie met rijontzegging, in plaats van een celstraf.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar cel voor de vader, drie jaar voor de zoon en een rijontzegging van vijf jaar voor beiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl