NOS NieuwsAangepast

Verdachte fatale straatrace: 'Ik ging niet hard, mijn Porsche maakt herrie'

Een vader en zoon die verdacht worden van het onder invloed doodrijden van een 19-jarige vrouw, ontkennen dat ze te hard reden. Ze noemen de getuigenissen leugens. Ook zegt de vader dat hij niet wist dat hij zo veel gedronken had.

De 54-jarige Walter van W. en zijn 32-jarige zoon Casper worden ervan verdacht op 16 maart 2016 ruim 100 kilometer per uur te hard te hebben gereden in de bebouwde kom van Loosdrecht. De vader raakte de auto van het slachtoffer Fleur Balkestein vol in de zijkant.

Fleur raakte zwaargewond en overleed na twee weken in het ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn vader en zoon verantwoordelijk voor haar dood. Het OM eist vijf jaar cel voor de vader, drie jaar voor de zoon en een rijontzegging van vijf jaar voor beiden.

'Getuigen liegen'

Vader Walter reed die avond in een Porsche 911 vermoedelijk een straatrace met zijn zoon Casper, die in een Mini Cooper reed. Getuigen verklaren dat ze de twee "misschien wel 200 kilometer per uur, bumper aan bumper" hebben zien rijden op een weg die bekendstaat als een lastige route met bochten en op- en uitritten.

Links de plek van de aanrijding, rechts de weg waar de twee met hoge snelheden gezien zijn

De verdachten ontkennen alle beschuldigingen, ook dat ze een straatrace hielden. Volgens de vader liegen alle getuigen "omdat ze kennissen van elkaar zijn". Hij zegt dat het op die lastige weg niet eens mogelijk is om harder dan 60 kilometer per uur te rijden en hij er ongeveer 55 kilometer per uur reed.

Wel kan het volgens hem zijn dat getuigen misschien "geschrokken zijn van het harde motorgeluid" van zijn Porsche.

Op de weg waar het ongeluk vervolgens plaatsvond, de Nieuw-Loosdrechtsedijk, reed de Porsche volgens onderzoek ruim 160 kilometer per uur. Ook dat ontkent hij, hij zou er maximaal 95 kilometer per uur gereden hebben.

Strafblad

Hoofdverdachte Walter had al een strafblad voor rijden onder invloed. De avond van het ongeluk had hij bijna twee keer zoveel alcohol in zijn bloed als toegestaan. In de rechtbank verklaarde hij dat hij in café Moeke in Hollandse Rading twee gin-tonics en twee rode wijn dronk.

Op de bon van dat bezoek staat dat er drie shots gin in de gin-tonics zaten. De verdachte zegt dat hij dat niet wist of proefde.

'Dronken gek'

De vader van het slachtoffer liet in de rechtszaak een foto van zijn dochter zien aan de verdachten. Hij noemde hun verklaringen "een schijnvertoning" en de vader "een dronken gek". De moeder van het slachtoffer was in de rechtbank erg geëmotioneerd en zei dat ze last heeft van paniekaanvallen waardoor ze niet meer kan autorijden.

De officier van justitie rekent het de verdachten verder aan dat ze weinig moeite hebben gedaan om contact te zoeken met de nabestaanden.

Voorrang geven

De advocaat van de verdachten wil dat de mannen worden vrijgesproken. Volgens hem was het ongeluk ook gebeurd als er niet te hard was gereden.

Ook vindt hij dat er meer onderzoek gedaan had moeten worden naar het slachtoffer, bijvoorbeeld naar of ze haar telefoon gebruikte achter het stuur, of dat ze voorrang had moeten geven aan de Porsche. De advocaat zegt bovendien dat het onderzoek naar de hoeveelheid alcohol in het bloed van de vader niet deugde en dat de barman van café Moeke heeft gelogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl