Michelle Gadd / USFWS / Flickr / CC BY 2.0

Jachttrofeeën van olifanten uit Zambia en Zimbabwe mogen binnenkort de Verenigde Staten weer in. Een verbod op de invoer van delen van gedode olifanten was sinds 2014 van kracht, maar wordt opgeheven zegt het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer tegen Amerikaanse media.

Het agentschap heeft vastgesteld dat de jacht op olifanten in de twee Afrikaanse landen positief uitpakt voor het voortbestaan van de olifant en het behoud van de natuur. Dat maakt de weg vrij om de import van bijvoorbeeld olifantenhoofden, slurven, slagtanden en huiden weer toe te staan.

Natuurbeschermingsorganisaties zijn boos. Ze wijzen erop dat de Afrikaanse olifant staat op de lijst met bedreigde diersoorten en hun aantal steeds verder afneemt. Het toestaan van het importeren van jachttrofeeën zou dat proces kunnen versnellen.

Jacht-spel

Jachtverenigingen en de invloedrijke Amerikaanse wapenlobby juichen het besluit juist toe. Zij hebben de steun van Ryan Zinke, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, die gaat over het natuurbeheer.

Zinke zei in september dat hij een groot voorstander is van de jacht: "Sommige van mijn beste herinneringen zijn het jagen en vissen met mijn vader en het leren ervan aan mijn kinderen. Het is iets dat ik meer families wil laten ervaren."

Na die woorden onthulde Zinke een jacht-spel in de kantine van zijn ministerie.

STER reclame