Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken neer in het Zuiderpark
NOS NieuwsAangepast

Advocaat raadpleegt liplezers: 'Agenten wisten dat Henriquez al dood was'

De agenten die terechtstaan voor de hardhandige arrestatie en dood van Mitch Henriquez wisten al bij zijn inrekening dat hij niet meer ademde. Dat stelt advocaat Richard Korver tijdens de rechtszaak. Korver, die de nabestaanden bijstaat, baseert zich op uitspraken van twee liplezers, die ook werken voor veiligheidsdiensten en het Openbaar Ministerie.

De agenten verklaarden eerder dat zij niet wisten dat Henriquez' leven gevaar liep tijdens de arrestatie op een muziekfestival in Den Haag in 2015. Wel zei een van de beklaagden maandag dat hij dacht dat Henriquez bewusteloos was. De liplezers stellen volgens Korver dat de agenten uitspraken deden als: "volgens mij dood", "hij reageert niet meer" en "klaar".

Henriquez werd hardhandig ingerekend door de politie nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had en naar zijn kruis greep. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. De politie gebruikte een wapenstok, pepperspray en de omstreden nekklem. Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis. Alle vijf de agenten die hem inrekenden, zijn berispt door de politieleiding. Twee van hen staan nu terecht.

'Doodmoe'

Als Henriquez al voor dood werd gehouden in het park, heeft dat gevolgen voor het onderzoek, betoogde advocaat Korver in de rechtszaal. De verdediging bestrijdt het rapport, dat voor een groot deel "bestaat uit interpretatie" van de liplezers.

De agenten betwisten dat er is gezegd dat Henriquez "dood" is. Zij zouden eerder hebben gesproken van "doodmoe". De rechtbank neemt het rapport van de liplezers mee in het proces, maar wil voorzichtig zijn met conclusies.

Over de spraakmakende affaire komt voortdurend nieuwe informatie naar buiten. Zo zijn er door Korver scherpere beelden getoond van Henriquez' arrestatie. Daarop is te zien dat de agenten op Henriquez liggen en dat zijn hoofd paars aanloopt.

Gisteren werd de doodsoorzaak besproken. Deskundigen zijn het niet eens of hij door de nekklem om het leven is gekomen of door acute stress.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl