Betogers bij de Klimaattop in de straten van Bonn
NOS NieuwsAangepast

Klimaattop in Bonn gaat beslissende fase in

Op de Klimaattop in Bonn schuiven vandaag uit alle landen ministers aan. Namens Nederland is Eric Wiebes er. Daarnaast zullen de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hun opwachting maken.

De jaarlijkse klimaatbijeenkomst, die tot vrijdag duurt, gaat daarmee z'n laatste, beslissende fase in. Traditiegetrouw onderhandelen de eerste week ambtenaren uit de landendelegaties met elkaar, om besluiten voor te bereiden die de politici in de laatste dagen kunnen nemen.

President Macron heeft al aangegeven dat hij vindt dat Europa meer moet doen om het klimaatprobleem aan te pakken. De vraag is of zijn Duitse collega Merkel hem daarin wil volgen.

Sombere rapporten

Op de top regent het intussen sombere rapporten. De wereld zit nog lang niet op het goede spoor om de doelen uit het Parijse Klimaatakkoord te halen: de opwarming van de aarde tot ruim beneden de 2 graden, liefst in de buurt van de anderhalve graad te beperken.

Zo verscheen vanochtend de Climate Change Performance Index, samengesteld door milieuorganisaties. Voor het maken van die ranglijst is gekeken hoe landen het doen. Niet alleen op het gebied van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook welk klimaatbeleid al is aangekondigd.

Nederland doet het op het eerste vlak nog altijd niet best, op het tweede inmiddels een stuk beter. Maar geen enkel land, zo blijkt, doet volgens deze ranglijst al genoeg om "gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen".

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en aanwezig op de top, zegt dat de ranglijst bevestigt dat Nederland nog altijd veel te weinig doet. "De uitstoot per hoofd van de bevolking is in Nederland enorm hoog, zeker vergeleken met andere Europese landen. Daarnaast is het aandeel duurzame energie in Nederland beschamend laag."

Landbouw

Op de top zelf is al wel bescheiden vooruitgang geboekt, zegt de Nederlandse Klimaatgezant Marcel Beukeboom. De onderhandelingen die tot nu toe gevoerd zijn, waren tamelijk technisch, vertelt hij. Maar over de hele linie is er voortgang bereikt. Zo is er volgens hem zelfs sprake van een "kleine doorbraak" op het gebied van landbouw.

"Er is al vijf jaar lang onderhandeld over allerlei praktische afspraken in de landbouw. Hoe ook daar de uitstoot effectief kan worden teruggedrongen. Nu is daar echt vooruitgang in geboekt. En tegelijk is afgesproken hoe arme landen kunnen worden geholpen om de juiste maatregelen te nemen bij het aanpakken van hun landbouw."

Kleinste VS-delegatie ooit

De duizenden deelnemers aan de top moeten het deze keer doen zonder een grote aanwezigheid van de VS. Bestond de Amerikaanse delegatie in voorgaande jaren doorgaans uit honderden mensen, nu zijn er slechts enkele tientallen, de kleinste delegatie ooit. Ter vergelijking: Nederland heeft een delegatie van 24 mensen afgevaardigd.

Toch is de Amerikaanse aanwezigheid goed voelbaar, maar dan van andere Amerikanen dan van de overheid, zegt Klimaatgezant Marcel Beukeboom. "Net buiten de onderhandelingszone staat een grote tent van allemaal Amerikanen, van bedrijven en ook uit de politiek, die stellen: "We're still in". En dit wordt wel degelijk gevoeld tijdens de onderhandelingen met de ministers."

Het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het Parijse Klimaatakkoord te stappen, krijgt overigens geen navolging van andere landen. Het gevreesde domino-effect is uitgebleven. Het is eerder andersom: deden in 2015 in Parijs alleen Nicaragua en Syrië niet mee, inmiddels zijn ook zij toegetreden.

Het besluit van Syrië werd gisteren door de VN bekendgemaakt. Daarmee is de VS het enige land dat niet meer wil meedoen met het Parijse klimaatakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl