Reuters

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, waar het leger vanochtend de macht heeft gegrepen, is het rustig op straat. Dat vertelt Goof de Jong in het NOS Radio 1 Journaal. De Jong heeft er een reisbureau en woont tegenover de residentie van president Mugabe.

Vanochtend reed hij door de stad en zag dat een aantal straten is afgesloten, vooral in de buurt van het parlement en gerechtsgebouwen. "Ik heb gehoord dat het vliegveld open is, maar wordt gecontroleerd door militairen."

Bij de residentie van Mugabe heeft De Jong niets opvallends gezien. "Het wordt op een normale manier bewaakt."

De Jong heeft een tiental werknemers. Op één na, kwam iedereen naar het werk, vertelt hij. Hij proeft een voorzichtig enthousiasme na Mugabes bewind van bijna 40 jaar. "Ze hopen op iets nieuws."

Vredelievend

Daar sluit correspondent Bram Vermeulen zich bij aan. "Zimbabwanen snakken naar verandering en zijn zelfs blij met een militaire overname."

'Het is een treurige ontwikkeling'

Dat mensen niet de straat op lijken te gaan, is geen verrassing, zegt Vermeulen. "Voor zover ik ze ken, zeggen Zimbabwanen altijd dat ze hardwerkende en vredelievende mensen zijn. Ze zijn buitengewoon voorzichtig, en ook angstig voor mogelijk geweld."

Advies van ambassade

Er zijn enkele honderden Nederlanders in Zimbabwe, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie adviseert hun voorlopig niet de straat op te gaan en berichten in de media goed in de gaten te houden.

De Nederlandse ambassade zegt op Twitter dat er vandaag met een minimale bezetting wordt gewerkt en dat de deuren dichtblijven.

STER reclame