Kremlin blundert met bewijs voor steun van VS aan IS

Omslagfoto van het spel AC-130 Gunship Simulator @ByteConveyor

Het Russische ministerie van Defensie heeft een pijnlijke fout gemaakt toen het wilde aantonen dat de Amerikanen IS helpen bij de evacuatie van IS-strijders in Syrië.

Een foto waarop een konvooi IS-strijders te zien zou zijn, blijkt een screenshot van een promotievideo van een Argentijns computerspelletje te zijn.

Konvooi

Het Russische ministerie maakte gisteren op Facebook bekend dat de Amerikaanse luchtmacht op 9 november vluchtende IS-strijders had beschermd tegen aanvallen van de Russische luchtmacht en het Syrische leger.

Volgens de Russen willen de Amerikanen dat IS-strijders zich hergroeperen, zodat ze voor de "Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten" kunnen worden ingezet.

Bij het bericht stond een foto die door een satelliet zou zijn gemaakt. In werkelijkheid bleek het een screenshot te zijn van een promotievideo van het computerspel AC-130 Gunship Simulator.

De inmiddels verwijderde foto Facebook

De Russen hebben hun fout toegegeven. In een verklaring aan een Russisch persbureau staat dat een lid van het burgerpersoneel een verkeerde foto heeft gebruikt. Hoe dat kon wordt onderzocht.

Ze blijven wel bij hun conclusie dat de Amerikanen het IS-konvooi hebben geholpen. Ze zeggen dat de coalitie Russische bommenwerpers verhinderde IS-strijders te bombarderen door in het gebied te gaan vliegen. Dat zou blijken uit transcripten van gesprekken.

Ook zou het Russische leger tot twee keer toe hebben voorgesteld om samen op te treden tegen de vluchtende IS-strijders. De Amerikanen weigerden dat categorisch, zeggen de Russen. Ze zouden erop uit zijn een "pro-Amerikaanse zone" te creëren in het gebied aan de rivier de Eufraat.

De bewuste foto is door het ministerie van Defensie intussen vervangen door andere foto's.

De Amerikanen grepen meteen de kans om de Russen belachelijk te maken. "De verklaringen van het Russische ministerie van Defensie zijn net zo doeltreffend als de acties van hun luchtmacht", zei een Amerikaanse woordvoerder van de internationale coalitie in Syrië. "Dat is de reden om opnieuw met een spervuur aan leugens te komen."