In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Schuur van tuinder blijkt oude en zeldzame goederenwagon

Het spoorwegmuseum in Utrecht heeft een goederenwagon uit 1870 aangeschaft. Het is de oudste goederenwagon die straks in het museum te zien is. Het voertuig heeft geen wielen meer en stond tientallen jaren in de tuin van een fruitteler in Andelst. Het rijtuig werd gebruikt als opslagruimte.

De wagon was in 1945 meegenomen door de vader van de teler en wat andere boeren. "Na de oorlog hadden de Duitsers de trein vernield. Het was het lot van veel spoormateriaal na de Tweede Wereldoorlog", vertelt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. Ook het onderstel van de wagon was gesloopt. "De boeren maakten er dankbaar gebruik van." Ze gebruikten dat soort wagons als schuurtje of opslag, meldt RTV Utrecht.

De Rooij zegt dat niet meer valt te achterhalen of de trein tijdens de oorlog is gebruikt voor deportaties. Volgens het museum is de kans miniem omdat relatief slechts een klein percentage van het totale aantal treinen werd gebruikt voor deportaties. "Maar we weten het niet zeker."

De teler uit Andelst wist wel dat zijn vader het treinstel in 1945 van het spoor heeft gehaald, maar het was toeval dat de wagon door treinkenners werd ontdekt.

De wagon dateert waarschijnlijk uit 1871 of 1872. Dat is te zien aan het type. Het typenummer van het treinstel is SS CHA. SS staat voor Staatsspoorwegen, het spoorbedrijf dat in 1863 werd opgericht en in de beginjaren tientallen wagons liet bouwen. De letters CH zeggen dat het gaat om een gesloten goederenwagon, die de lading beschermt tegen regen en storm. De A geeft het laadvermogen aan.

Volgens De Rooij is het nieuwe museumstuk niet echt in goede staat, maar het frame wel. Het rijtuig wordt binnenkort gerestaureerd en is, misschien pas over een paar jaar, te zien in het museum.

Advertentie via Ster.nl