Het personenrijtuig dat in het nieuwe herinneringscentrum komt te staan
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Oude treinwagon wordt blikvanger Kamp Westerbork

Oude treinwagons uit de Tweede Wereldoorlog gaan de verdwenen spoorlijn naar voormalig kamp Westerbork markeren. Dat is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork van plan.

Een speciale rol is daarbij weggelegd voor een personenwagon. "De personenwagon gaat straks uit de nieuwbouw van het herinneringscentrum naar buiten steken in een soort grote vitrine. Die is vanaf de doorgaande weg te zien", zegt directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum tegen RTV Drenthe.

"Iedereen die hier langskomt ziet straks als eerste het symbool van het bestaan van Kamp Westerbork, namelijk de deportaties." Vanuit Westerbork vertrokken tijdens de oorlog treinen met Joden, Sinti en Roma naar vernietigingskampen.

Oude treinwagon wordt blikvanger van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In 2014 kocht Herinneringscentrum Kamp Westerbork zes wagons die zijn gebruikt door de nazi's. Volgens het herinneringscentrum valt niet te achterhalen of ze daadwerkelijk zijn gebruikt voor transporten naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor.

De enige personenwagon komt in het nieuwe herinneringscentrum. Twee goederenwagons zijn al gerestaureerd en staan bij het voormalige kampterrein. Daaruit klinken de namen van de 102.000 mensen die zijn afgevoerd naar de vernietigingskampen.

Een derde goederenwagon komt elders op het terrein. Directeur Mulder wil daarnaast een wagon op de plek waar het spoor naar Westerbork aansloot op de spoorlijn Assen-Zwolle. "Het is het begin of - zo je wil - het einde van het Drentse traject naar het vernietigingskamp Auschwitz. Dat moet vanuit de huidige treinverbinding en autoweg te zien zijn."

De laatste wagon gaat 'reizen'. Het is de bedoeling dat studenten met de trein aan de slag gaan en er ook mee op pad gaan. "Dat kan zijn binnen Nederland, maar ook langs de treinroute naar Auschwitz bijvoorbeeld", zegt Mulder.

Spoorbielzen

Westerbork gaat vernieuwen omdat het herinneringscentrum te klein wordt. Ook wil de organisatie zichtbaarder maken wat er vroeger is gebeurd in het kamp. Onderdeel daarvan is laten zien waar de oude spoorlijn liep. Met oude spoorbielzen wordt daarom de route gemarkeerd die deportatietreinen vroeger reden.

Een deel van die bielzen is al geplaatst, vanaf het voormalige kampterrein naar de parkeerplaats bij het herinneringscentrum. Maar dat wordt uitgebreid. "Nu wordt het vervolg aangebracht", zegt Mulder. "Vanaf de parkeerplaats tot aan de huidige lijn Assen-Zwolle, waar destijds de aftakking op kwam." Elk spoorbiels staat daarbij voor een transport.

Advertentie via Ster.nl