Pegida-actie tegen bouw moskee
NOS NieuwsAangepast

Dekker: actie Pegida in Enschede misselijkmakend

Minister Dekker voor Rechtsbescherming veroordeelt de actie van Pegida in Enschede. Aanhangers van de extreemrechtse organisatie Pegida protesteerden zondag in Enschede tegen de komst van een moskee. Ze deden dat door op de plaats waar de moskee wordt gebouwd een houten kruis te plaatsen en dat te besmeuren, naar verluidt met varkensbloed.

Op vragen van de PvdA noemde Dekker de actie walgelijk en misselijkmakend. Eerder gebruikte burgemeester Van Veldhuizen soortgelijke woorden. De burgemeester typeerde het optreden van Pegida als 'Ku Klux Klan-achtig'.

Onnodig kwetsend

De minister kan zich voorstellen dat "deze onnodig kwetsende actie" ook in Enschede tot vragen en onzekerheid leidt. Dekker zei dat er contact is geweest tussen het kabinet en de burgemeester. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Dekker zei dat de vrijheid van meningsuiting ver gaat, maar wel grenzen kent. Hij voegde eraan toe dat de NCTV binnenkort een nieuw 'dreigingsbeeld' naar buiten brengt. Volgens de minister zal daarbij ook aandacht worden besteed aan Pegida.

Hij zei dat die groep in Nederland steeds kleiner wordt, maar dat hij ook steeds radicaler dreigt te worden. De NCTV ondersteunt gemeentebesturen en ook moskeeën met adviezen over beveiliging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl