De Grisogono

In Genève wordt vandaag een van de grootste diamanten ooit geveild. De steen heeft een gewicht van 163 karaat ofwel 33 gram. Volgens experts moet de diamant ruim 25 miljoen dollar opleveren.

De vlekkeloze en kleurloze diamant is vorig jaar februari gevonden in Angola. Het is de grootste ongeslepen diamant die ooit in het Afrikaanse land is ontdekt. De zeven centimeter lange steen woog 404,2 karaat (80,8 gram).

Een juwelier in New York heeft de diamant gekocht en er een ketting van gemaakt. Met de veiling wil hij publiciteit creëren voor zijn nieuwe winkel. "Ik heb nooit gedacht dat ik met een diamant van zulke kwaliteit zou werken", zegt Fawaz Gruosi tegen Forbes. "Ik had wel moeite om te bedenken wat ik met zo'n prachtige steen aanmoest."

Stroomversnelling

De afgelopen paar jaar zijn er meer bijzondere diamanten verkocht. Martijn Akkerman, juwelenhistoricus en werkzaam voor het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, ziet de laatste jaren een trend.

"Diamanten brachten de afgelopen jaren heel veel op", zegt Akkerman. "Iedereen die een diamant heeft liggen denkt: hé, ik ga 'm ook verkopen. Dat levert dan een stroomversnelling op."

De dure diamanten zijn vooral bij rijke Aziaten in trek. "Die maakt het niet uit hoeveel het kost." Hij geeft een voorbeeld van een blauwe diamant met de naam The Blue Moon. Die is voor 45 miljoen euro gekocht door een miljardair uit Hong Kong die 'm kocht voor zijn dochter van 7.

The Blue Moon is voor 45 miljoen euro verkocht aan een miljardair uit Hong Kong AFP

The Blue Moon laat volgens hem goed zien dat het moeilijk te zeggen is of diamanten een goede investering zijn. "De familie van het Amerikaanse kindsterretje Shirley Temple had dezelfde steen liggen en deed die daarna in de verkoop. Maar die werd uiteindelijk niet verkocht omdat er maar 20 miljoen voor werd geboden."

Een diamant is pas echt waardevol als die geschiedenis heeft.

Martijn Akkerman, juwelenhistoricus

Volgens Akkerman is het met prijzen van diamanten wat de gek ervoor geeft. "Een diamant is pas echt waardevol als die geschiedenis heeft. De steen die vandaag wordt geveild heeft de helderste kleur van alle diamanten en is daarmee de bijzonderste. Maar hij heeft geen geschiedenis. Hij is pas vorig jaar gevonden."

De juwelenhistoricus is vooral enthousiast over een andere diamant die 'slechts' 19 karaat is, maar een rijke geschiedenis heeft. Die wordt vandaag ook geveild, maar dan in Genève. "De roze diamant is in het bezit geweest van Franse koningen, onder wie Lodewijk XIV, en ook van Napoleon. Dat maakt 'm heel bijzonder." Die steen moet volgens Akkerman ongeveer 7 miljoen euro opbrengen.

STER reclame