De Lesedi la Rona is een diamant van 1109 karaat

Diamant van de eeuw onder de hamer

Meer dan 60 miljoen euro. Dat is wat veilinghuis Sotheby's in Londen verwacht dat de Lesedi la Rona gaat opbrengen. De op een na grootste diamant ter wereld gaat op 29 juni onder de hamer.

De edelsteen werd in november 2015 gedolven in een mijn in Botswana door een speciaal voor het opsporen van diamanten gemaakte machine. 'Ons licht' is de letterlijke vertaling van Lesedi la Rona uit de Afrikaanse taal Tswana.

Met 1109 karaat en met een gewicht van 222,2 gram is het de grootste steen die in ruim honderd jaar is gevonden. De diamant is zo groot als een tennisbal en is drie miljard jaar oud.

Alleen de Cullinan, in 1905 gevonden in Zuid-Afrika, is groter. Deze was maar liefst 3106 karaat en woog 621 gram. De Cullinan werd in Amsterdam gespleten en verwerkt tot 9 grote en 96 kleine diamanten, die allemaal verwerkt werden in de kroonjuwelen van het Britse koningshuis.

Ongekend

Volgens de experts van Sotheby's is de Lesedi la Rona in meerdere opzichten uitzonderlijk. Zo verwachten zij dat de ruwe edelsteen, die "exceptioneel helder is", eenmaal geslepen de grootste diamant van de topkwaliteit ter wereld kan opleveren.

Daarnaast is nooit eerder een dergelijk grote en kostbare edelsteen aangeboden op een openbare veiling.

De hoogste veilingopbrengst ooit voor een diamant staat nu nog op naam van de Blue Moon. Een miljardair uit Hongkong kocht deze blauwe diamant van 12,03 karaat vorig jaar bij een veiling voor ruim 42 miljoen euro als cadeautje voor zijn zevenjarige dochter.

In eerste instantie werd de diamant vernoemd naar de eigenaar van de mijn, het bedrijf Lucara

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl