'Advocaat vindt eigen ego belangrijker dan toekomst Oranje'

Aangepast
David Endt, Sebastiaan Timmerman en Robèrt Misset NOS

Als het Nederlands elftal vanavond het oefenduel met Roemenië wint, heeft Dick Advocaat een fraai record in handen. Het zou zijn 37ste overwinning betekenen als bondscoach van Oranje. De lijst werd tot vorige week nog aangevoerd door de Engelsman Bob Glendenning (36 zeges).

In het Sportforum klinkt de vrees dat de Kleine Generaal in de laatste twee oefeninterlands van Oranje te veel bezig is (geweest) met dat record. "Het gaat meer om het ego van Advocaat dan de toekomst van het Nederlands elftal", zegt Volkskrant-journalist Robèrt Misset.

Die mening wordt gedeeld door David Endt. De sportjournalist is niet te spreken over de selectie die Advocaat samenstelde voor zijn laatste twee duels. "Oefenen is goed, maar doe dat dan met een verse en frisse generatie, zodat je kan opbouwen naar volgende doelen."

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten schaatscommentator Sebastiaan Timmerman (NOS), journalist Robèrt Misset (Volkskrant) en sportjournalist en Italiaans voetbalkenner David Endt aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ook het 'spelletje' dat Advocaat speelt over zijn toekomst bij de KNVB kan aan tafel op weinig goedkeuring rekenen. "Het is een theater van de lach waarin we verzeild zijn geraakt. Zeg gewoon: het is afgelopen", aldus Endt.

"Advocaat is niet de man die de boel ineens drastisch gaat veranderen", reageert Misset. "Hoewel de wedstrijd tegen Schotland daar wel negentig minuten lang om schreeuwde. Dat duel benadrukte dat onze voetbalfilosofie tegen het licht moet."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Speel die oefeninterlands met een nieuwe, frisse selectie'

Terwijl de gasten discussiëren over Advocaat en Oranje, voltrekt zich in Milaan een tragedie. Door een 0-0 gelijkspel tegen Zweden ontbreekt het Italiaans voetbalelftal komend jaar voor het eerst sinds 1958 op een WK.

"Het zat niet mee, maar ze hebben het ook zeker niet verdiend", reageert Endt, liefhebber van het Italiaanse voetbal, enigszins bedroefd.

Misset: "De hoogste tijd voor revolutie en bezinning, om Italië weer terug te krijgen daar waar het hoort."

Monument voor Buffon

Endt: "Eén naam zal op alle voorpagina's staan in Italië. Het wordt tijd voor Carlo Ancelotti. Hij kent de aard, heeft internationale ervaring en werd in vier verschillende landen kampioen."

En Gianluigi Buffon? De 39-jarige doelman speelde tegen Zweden zijn laatste van 175 interlands. Treurig, maar volgens Endt geen 'roemloos afscheid'. "Het is een rotmoment, maar deze man verdient gewoon een monument."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

David Endt: Buffon verdient een monument

In het Sportforum ook nog aandacht voor het schaatsweekend. De start van het seizoen verloopt nog wat onwennig voor Nederland. Waar het podium normaal gesproken veelal oranje kleurt, valt de oogst tot dusver enigszins tegen. Bij de wereldbeker in Heerenveen wonnen alleen Sven Kramer (5.000 meter) en Antoinette de Jong (3.000 meter) een gouden medaille. Zorgwekkend?

Nog niet, vindt NOS-schaatscommentator Sebastiaan Timmerman. "Maar dit toont wel aan dat we begonnen zijn aan een olympisch seizoen. En dat andere schaatslanden misschien net iets meer budget hebben dan voorgaande jaren, en nu beter aan de start staan."

Timmerman maakt zich wel zorgen over Jorrit Bergsma. De olympisch kampioen van 2014 zakte bij de ploegenachtervolging, massastart én 5.000 meter behoorlijk door het ijs. "En daar is ook niet echt een reden voor", zegt de commentator.

Probleem bij ploegenachtervolging

Misset: "Maar die wereldbeker stelt toch niets voor? Nederlanders denken alleen maar aan het olympisch kwalificatietoernooi van eind december..."

"Maar een startbewijs voor de ploegenachtervolging is wel in gevaar,", reageert Timmerman. In Heerenveen eindigde Nederland daarop als tiende. "Als het misgaat in Calgary (1 december) kan dat een probleem worden. Een aantal schaatsers (onder wie Sven Kramer red.) gaat namelijk niet naar Salt Lake City, want dat zit te dicht op het kwalificatietoernooi." En dat staat op het programma voor 26 december.

STER Reclame