NOS SchaatsenAangepast

De Jong verrast met goud, Kodaira breidt Japans succes uit

WB Heerenveen: 3.000 meter (v)

Antoinette de Jong heeft op de 3.000 meter bij de wereldbeker in Heerenveen zichzelf verrast met de gouden medaille. Op de 1.000 meter breidde Nao Kodaira het Japanse succes uit.

De 22-jarige De Jong is pas de eerste die namens Nederland goud pakt in het eerste wereldbekerweekend van het schaatsseizoen. Dat De Jong won was verrassend te noemen, want de laatste jaren maakten Ireen Wüst en Martina Sáblíková de dienst uit op de drie kilometer. Nu kwamen zij niet in de buurt van het podium.

Wüst werd zesde (4.05,54) op ruim twee seconden van de winnende tijd van De Jong (4.03,53) en Sáblíková eindigde zelfs als zevende (4.05,70). De Russin Natalia Voronina pakte het zilver. Het brons ging naar Ivanie Blondin.

Héél blij

"Dat ik dit nu al kan, is heel gaaf", zegt De Jong. "Ik ben op de goede weg en ik voel me goed. Daar ben ik onwijs blij mee. Ik ben echt héél blij met deze uitslag."

"Het is jammer dat Sáblíková niet iets vaker kon duelleren", zegt Wüst, die hoopte op iets meer tegenstand. "Ik ben niet helemaal fit, dus dan is het moeilijk. Ik denk dat ik van zo'n race wel beter word. Maar ik vind het wel heel moeilijk om me hierbij neer te leggen als je wereldkampioen bent op deze afstand."

WB Heerenveen: 1.000 meter (v)

1.000 meter: Kodaira in bloedvorm

Kodaira stelde haar derde gouden medaille van het wereldbekerweekend veilig. De Japanse was al de beste op de twee 500 meters en nu ook op de 1.000 meter. Opvallend is dat bij de vrouwen tot nu toe alle afstanden zijn gewonnen door een Japanse.

Wereldkampioene sprint Kodaira startte in de tweede rit en zette een geweldige tijd neer: 1.13,99. Daarmee was ze maar 0,08 seconde langzamer dan het baanrecord uit 2015 van Brittany Bowe (die zondagmiddag met 1.14,95 de B-groep won).

Brons voor Ter Mors

Ook de nummer twee kwam uit Japan. Miho Takagi, zaterdag de beste op de 1.500 meter, noteerde 1.14,45 en bleef Jorien ter Mors voor. Ter Mors was heel tevreden met haar bronzen plak. Ze finishte in 1.14,65. "Voor mij is dit echt een goede race", zei ze na afloop.

Bowe, de wereldkampioene 1.000 meter uit 2015, is terug van weggeweest. Ze miste het vorige seizoen door blessures. "Ik ben hier heel tevreden mee", zei Bowe. "Het was het langste jaar uit mijn leven. Ik ben door een diep dal gegaan, maar ik ben er sterker uitgekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl