ANP

Cv-ketelfabrikant Nefit waarschuwde een half jaar geleden voor een brandgevaarlijke cv-ketel, maar het bedrijf kon de enorme vraag naar vervangende onderdelen niet aan. Nog steeds wachten mensen op een vervangend onderdeel.

Nefit meldde in februari na overleg met de NVWA dat de branders van cv-ketels van het type Topline moesten worden vervangen in verband met brandgevaar. Het gaat om zo'n 82.000 cv-ketels in Nederland.

Het probleem met de brander is niet acuut gevaarlijk. De bedoeling was dat de brander bij regulier onderhoud vervangen zou worden, maar veel mensen trokken meteen aan de bel. "Door de berichtgeving was er een enorme run ontstaan op de branders en we konden de voorraden niet zo snel aanvullen", zegt woordvoerder Jan Bosch van Nefit-Bosch. Het resultaat: mensen met zo'n brandgevaarlijke ketel kregen van hun onderhoudsbedrijf te horen dat de onderdelen op waren.

Nieuwe Japanse fabriek

Woordvoerder Bosch zegt dat Nefit er alles aan heeft gedaan om de productie op te schroeven. Zo is er speciaal voor de terugroepactie een nieuwe fabriekslijn in Japan geopend. "De keramische brandersteen die in dit onderdeel zit, wordt uit Japan geïmporteerd en er zijn maar een beperkt aantal ovens die het kunnen maken. We hebben hemel en aarde moeten bewegen om onze toeleverancier in Japan zo ver te krijgen om een nieuwe productielijn te maken. Dat heeft hij uiteindelijk gedaan, maar dat heeft de nodige tijd gekost."

Onderhoudsbedrijf Feenstra, een grote speler in de branche, is goed te spreken over de manier hoe Nefit dit heeft aangepakt. Het bedrijf heeft zo'n 4000 klanten met problematische ketels. Een woordvoerder van Feenstra zegt dat het bedrijf nauwelijks last heeft gehad van de leveringsproblemen. "Toen de onderdelen op waren, hebben we bij sommige klanten gecontroleerd of de branderklemmen goed vast zaten en soms konden we ze dan vrij snel daarna leveren of bij de onderhoudsbeurt daarna." Feenstra benadrukt dat er nu voldoende branders voor klanten op voorraad zijn.

Maar dat geldt niet voor alle onderhoudsbedrijven. Want hoewel de achterstand met de nieuwe Japanse fabriek flink is ingelopen, moeten er nog steeds 26.000 branders worden vervangen. De verwachting is dat dit in februari is gelukt. "Dan kunnen we dit hoofdstuk eindelijk achter ons laten", zegt de woordvoerder van Nefit.

STER reclame