NOS NieuwsAangepast

Nefit waarschuwt voor brandgevaarlijke cv-ketels

Cv-ketelfabrikant Nefit waarschuwt mensen die een cv-ketel van het type Topline in huis hebben dat het toestel brand kan veroorzaken. Het gaat om ketels die in 2006, 2007, 2008 en 2009 zijn gemaakt. Daarvan zijn er in Nederland 128.000 verkocht.

Nefit ontdekte al in 2009 dat branderklemmen na onderhoud niet altijd goed worden vastgezet. Daardoor kunnen onderdelen smelten. Bij Nefit zijn daarvan zeven voorbeelden bekend. Of er ook ooit brand is ontstaan, zegt een woordvoerder niet te weten.

88.000

In overleg met toezichthouder NVWA zijn installateurs in 2009 van het probleem op de hoogte gebracht. Die hebben bij reguliere onderhoudsbeurten de branders van 40.000 ketels vervangen door branders van een ander type. Bij 88.000 ketels is dat nog niet gebeurd.

Nefit benadrukt dat er geen reden is voor paniek. Toch vindt het bedrijf het raadzaam dat de branders van de resterende ketels in de komende twee jaar ook worden vervangen.

Brief

Van deze ketels is het adres in 83 procent van de gevallen bekend. Mensen die daar wonen, krijgen de komende week een brief in de bus waarin staat dat zij de branders moeten laten vervangen. De vervanging is kosteloos. Ook kunnen zij via een knop op de website contact opnemen met Nefit.

In het buitenland zijn in dezelfde periode van het Topline-type 52.000 ketels verkocht. Ook daar wordt geprobeerd de bezitters op te sporen en de branders te vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl