ANP
NOS Nieuws

Rijksmuseum geen must, scholieren kunnen ook naar andere 'prachtige' musea

Scholieren kunnen behalve naar het Amsterdamse Rijksmuseum ook een bezoek brengen aan een ander museum in Nederland. Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft er bij een debat in de Tweede Kamer op gewezen dat er ook andere musea bezocht kunnen worden.

In het regeerakkoord staat letterlijk: "We maken het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en ons parlement bezoeken".

Aanbod

Van Engelshoven benadrukte dat de tekst in het regeerakkoord vooral een aanbod is. "Ik zeg hier nadrukkelijk dat scholen vrij zijn om op dat aanbod in te gaan. Het is geen verplichting, maar een mogelijkheid."

Het gaat om een breder doel, het cultuuronderwijs bij scholieren, en dat is volgens de minister ook te bereiken door naar een ander museum te gaan. "Er zijn veel musea met prachtige collecties", aldus de minister.

Het schoolbezoek aan het Rijksmuseum riep veel vragen op, ook bij Kamerleden. GroenLinks vindt dat scholieren eerst naar een museum in hun omgeving moeten gaan. "Je versterkt anders het beeld dat je voor kunst altijd naar Amsterdam moet."

Ook het CDA wil liever niet dat alleen het Rijksmuseum voor het cultuurtripje in aanmerking komt. "Als het maar laagdrempelig is. Dan maakt het niet uit of de scholieren naar Amsterdam of Groningen gaan", aldus CDA-Kamerlid Rog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl