Inwijdingsrituelen bij Defensie blijven

Staatssecretaris Visser in het debat met de vaste commissie voor Defensie ANP

Staatssecretaris Visser wil dat de inwijdingsrituelen bij militairen blijven bestaan. In een overleg met de Tweede Kamer zei ze dat deze rituelen bedoeld zijn om de teamgeest te versterken en dat ze juist op een leuke manier worden vormgegeven.

PvdA-Kamerlid Ploumen wil van de inwijdingsrituelen af. Volgens haar leiden die tot misstanden, omdat er in de praktijk een grijs gebied ontstaat tussen wat wel en niet mag. "Ik geloof niet in die inwijdingsrituelen, ze lijken mij totaal onnodig", aldus Ploumen.

Volgens Visser zeggen militairen zelf dat ze de inwijdingsrituelen willen behouden, omdat ze er veel van leren. Er zijn ook regels voor, maar er moet op worden toegezien dat de rituelen keurig verlopen. De staatssecretaris denkt niet dat de inwijdingsrituelen het probleem zijn van de misstanden bij Defensie.

Verkrachting

Recent vertelden drie Nederlandse soldaten dat ze in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen hebben verlaten nadat ze slachtoffer waren geworden van onder meer aanranding, pesterijen, afpersing, mishandelingen en een verkrachting.

"Ontgroeningen mogen niet, die zijn verboden", benadrukte Visser. "Misdragingen vallen niet onder inwijdingsrituelen, waar mensen juist met plezier op terugkijken. Ik wil die dus niet verbieden."

Het ministerie van Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen naar de werkomstandigheden en het omgaan met melders en slachtoffers van misstanden. Er ligt een aangifte bij het Openbaar Ministerie in de zaak-Schaarsbergen.

Visser riep militairen met klachten op om zich te melden. Als er behoefte aan is, wil ze graag met ze praten.

STER Reclame