Marokkaanse fans in het stadion in Abidjan
NOS NieuwsAangepast

Rellen in Brussel na WK-kwalificatie Marokko

In het centrum van Brussel zijn gisteravond ongeregeldheden uitgebroken toen duizenden supporters van het Marokkaans voetbalelftal feestvierden, na de kwalificatie van het Marokkaanse voetbalelftal voor het WK van volgend jaar.

Marokko plaatste zich door in Abidjan Ivoorkust te verslaan met 2-0. Op diverse plaatsen gingen supporters de straat op om de winst te vieren, ook in Nederland en België. Niet overal bleef het feestelijk:

Onrust in Haagse Schilderswijk, veel schade na rellen Brussel

Kerstmarkt

Bij de beurs in de Belgische hoofdstad waren zo'n 2000 feestvierders op de been, meldt de VRT. Volgens de Belgische krant De Morgen sloeg de sfeer om en begon een deel van de supporters de kerstmarkt op het Beursplein te slopen.

Ook vernielden ze straatmeubilair, auto's en een stadsbus. Verder werden winkelruiten ingegooid en sloegen sommige relschoppers aan het plunderen. Verder werd de politie bekogeld en gingen relschoppers onder meer tekeer in een nachtwinkel, schrijft de VRT.

Camerabeelden

De politie greep in, onder meer met een waterkanon. Bij de gevechten tussen de politie en relschoppers raakten 22 politieagenten gewond. Er is niemand gearresteerd, maar de politie gaat nog beelden van bewakingscamera's bekijken om daders te identificeren.

Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. Overigens werd de winst van Marokko op meer plaatsen in België gevierd. Daar bleef het aantal incidenten beperkt.

"Onaanvaardbaar"

De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken sprak na de rellen bij de VRT van "een zware balans". Hij vindt het onaanvaardbaar dat mensen zich tegen ordehandhavers keren. "Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten", zegt hij. Ook vindt hij het "onbegrijpelijk" dat er geen arrestaties zijn verricht.

Toch nam Jambon het ook op voor de politie, die het verwijt kreeg van getroffen winkeliers dat ze te laat had ingegrepen. "Voor de handelaars duurt elke seconde dat de politie er nog niet is een eeuwigheid. Maar om nu de bal in het kamp van de politie te leggen voor rellen die door wat janhagel zijn uitgevoerd, dat vind ik een brug te ver," zei Jambon bij de VRT.

Nederland

Ook in Nederland sloeg de stemming in sommige plaatsen om. De politie greep in in de Haagse Schilderswijk, waar een groep van 100 Marokkaanse supporters het verkeer tegenhield. Inzittenden van een auto werden mishandeld. Twee mensen zijn aangehouden.

Op het Mercatorplein in Amsterdam ontstond een grimmige sfeer. Voetbalfans staken vuurwerk af en gooiden dat naar politieauto's. Er werd ook een cameraman van AT5 belaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl