Cheryl Maas in actie in Mönchengladbach
NOS SportAangepast

Snowboardster Maas begint olympisch traject in Milaan

Her en der staan wintersporters aan het begin van wat een van hun topseizoenen moet gaan worden. In februari worden er immers olympische medailles verdeeld. Ook snowboardster Cheryl Maas hoopt in Pyeongchang een gooi te kunnen doen naar eremetaal.

Het traject dat de 33-jarige Maas naar haar derde Olympische Winterspelen moet brengen, begint dit weekeinde in Milaan. Daar wacht de Nederlandse de eerste wereldbekerwedstrijd big air van het snowboardjaar. Voor de komende weken staan ook nog World Cups in Peking, Mönchengladbach en Copper Mountain op de rol.

In Milaan gaat het voor Maas niet direct om het resultaat. "Het is vooral zaak het gevoel weer te krijgen", zegt ze. In de zomer kwam de voortgang van haar carrière serieus in gevaar toen ze een gebroken nek opliep, maar tijdens de trainingen vrijdag in Milaan bleek dat Maas nog altijd tot de internationale elite behoort. "Ik weet dat ik het kan, ik doe het al vijftien jaar."

Geen succes

Maas was eerder al als olympiër van de partij in Turijn (2006) en Sotsji (2014). Het werd beide keren geen succes voor de snowboardster die in Italië op de halfpipe (elfde) uitkwam en in Rusland voor de slopestyle (twintigste) had gekozen, het stuntwerk langs rails en over bulten. Op de big air, nieuw op het olympische snowboardprogramma, hoopt ze volgend jaar in Zuid-Korea sportief revanche te nemen.

Snowboardster Cheryl Maas

De Brabantse, die met haar Noorse vrouw en twee kinderen in Oslo woont, ligt goed op koers om een olympisch startbewijs op de kop te tikken. De nummer zeven van de WK van afgelopen maart moet op 22 januari van het volgend jaar in de top-20 van de FIS-lijst staan om een paar weken later in Pyeongchang aan de start te mogen staan.

Milaan is de eerste halte op die route. "Deze wedstrijd is vooral weer een begin. Onbevangen erin. Het resultaat is niet belangrijk. Hierna volgt de opbouw naar moeilijker sprongen, dan moet het niveau weer verder omhoog", zegt Maas.

Maas richt haar pijlen overigens niet louter op de big air. Ook de slopestyle heeft nog altijd haar aandacht.

17-jarig talent

Bij de mannen hoopt Niek van der Velden een olympisch ticket te bemachtigen. Het pas 17-jarige talent maakte vorig seizoen zijn debuut in het wereldbekercircuit en boekte met een vijftiende plaats op de big air in Quebec zijn beste prestatie.

Voor olympische kwalificatie heeft Van der Velden, naast de aanvullende eisen, in ieder geval een plek in de top-40 van de FIS-lijst nodig. Hij neemt op dit moment op de geschoonde lijst de 39ste plaats in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl