Cheryl Maas met haar gouden plak van de X-Games in Oslo
NOS Sport

Snowboardster Maas wil nog stralen op de Spelen

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Snowboardster Cheryl Maas kun je gerust een wereldburger noemen. Ze woont in Oslo, reist de aardbol over op zoek naar goede sneeuw en af en toe bezoekt ze het land waar 31 jaar geleden haar wieg stond. Voor familiebezoek. En om met de nationale snowboard-selectie mee te trainen in het krachthonk van Papendal.

Maas bewandelt dan wel haar eigen weg. Ze is vastbesloten Nederland nog een keer te vertegenwoordigen op de Spelen. Over twee jaar, in Zuid-Korea, wil ze afrekenen met twee eerdere mislukte Olympische missies.

“Ik vind dat ik vrij fit ben”, constateert Cheryl Maas, fietsend op een Papendalse hometrainer. “Ik kom net uit het seizoen, heb nog wel een blessure gehad die mij een beetje heeft tegengehouden.” Maas liep de kwetsuur op vlak voor het WK in China.

“Het was de eerste trainingsdag. Het weer was niet al te best en er waren wat windvlagen waarvan ik niet op de hoogte was. Toen miste ik mijn sprong, kwam te kort. Allebei m’n hakken waren zwaar gekneusd.” Er kon een streep door haar WK. “Dat was echt balen.”

Euforie en tegenslag

Het contrast kon niet groter zijn met de euforie een aantal weken eerder. Toen beleefde Cheryl Maas het hoogtepunt van haar lange carrière. In haar woonplaats Oslo won ze tijdens de X-Games goud op het onderdeel Big Air.

“Mijn hele familie was daar. Mijn vrouw, mijn kinderen, moeder en schoonouders. Dan moet je presteren. En vooral omdat zij staan te kijken, doe je extra je best. Als het dan ook nog lukt, is dat een geweldig gevoel.”

Cheryl Maas, teleurstelling in Sotsji

De X-Games worden vaak omschreven als de Olympische Spelen voor extreme sporten. Het is het evenement waar Maas het liefst schittert. “De X-Games, daar heb ik altijd naar uitgekeken. Ik weet dat daar het respect vandaan komt voor de snowboarders. De Olympische Spelen is natuurlijk ook een hele grote wedstrijd en dat laat meer aan het publiek zien wat we allemaal doen. Daarom vind ik dat ook een heel mooie, belangrijke wedstrijd. Maar X-Games goud of Olympisch goud, dan is X-Games goud voor mij net iets meer.”

In dat opzicht zou je de Big Air-overwinning van Maas kunnen zien als revanche op de Olympische Spelen van Sotsji, waar de snowboardster in de halve finale van het onderdeel slopestyle werd uitgeschakeld. Zelf ziet Maas dat niet zo. “Ik weet dat het snowboarden met vallen en opstaan is. Het zijn momentopnames tijdens de wedstrijden. Ik heb dat jaar ook goed gesnowboard. Alleen komt het er nu beter uit.”

Cheryl Maas in actie

Ook kort voor de Spelen van Sotsji had Maas kunnen deelnemen aan de X-Games, destijds in Aspen. Maar dat werd haar van hogerhand verboden. “Helaas wel. Ik was uitgenodigd, maar sommige mensen vonden het te risicovol met mijn knie om daar te gaan rijden en dan naar Sotsji te komen. Ik denk zelf dat het een goed moment was geweest om mentaal sterker te staan in Sotsji.”

Toch ligt daar volgens Maas niet de oorzaak van de teleurstellend verlopen Spelen. “Ik heb in Sotsji niet zo gestaan van: balen, dat ik niet aan de X-Games mee mocht doen. Dan ben je het alweer vergeten.”

Haar hart mag dan vooral liggen bij de extreme X-Games, Cheryl Maas richt zich het komend seizoen vooral op een nieuw Olympisch optreden. “De Spelen staan in mijn voorhoofd. Het is voor mij hét doel. Ik ben er nu al mee bezig. Dit seizoen wil ik echt topfit zijn zodat ik daar straks kan laten zien wat ik kan. Dus ik wil zeker wel stralen nog op de Olympische Spelen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl