Lelystad Airport AFP

Goedemorgen! Huisartsen in achterstandsgebieden trekken aan de bel omdat ze vinden dat ze overbelast raken en actiegroepen protesteren vandaag bij Lelystad Airport tegen de uitbreiding van het vliegveld.

Vandaag is het in de zuidelijke provincies bewolkt en de komende uren ook regenachtig. In het midden en noorden is het wisselend bewolkt met enkele buien. Het wordt vanmiddag 8 tot 10 graden.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Verschillende actiegroepen protesteren bij Lelystad Airport tegen plannen voor vakantievluchten met lange laagvliegroutes. Ze willen van het Luchthavenbesluit af en willen een nieuwe Milieu Effect Rapportage omdat in de huidige fouten zijn gemaakt. Een derde (32 procent) van de inwoners van de regio ziet de vakantieluchthaven niet zitten, 46 procent juicht de uitbreiding van Lelystad Airport toe, blijkt uit een steekproef van De Stentor.

• Om aandacht te vragen voor de tweeënhalf miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen, vindt vandaag een Voorleesdag plaats. Bekende Nederlanders als Jelka van Houten en Meester Bart lezen in de Efteling voor. Zo'n dertig gemeenten, bibliotheken, roc's en andere organisaties in Midden-Brabant sluiten een regionaal taalakkoord om laaggeletterdheid te voorkomen, te signaleren en op te lossen.

• Het Marokkaanse voetbalelftal, waarvoor vier Marokkaanse Nederlanders geselecteerd zijn, speelt vanavond tegen Ivoorkust. Als het elftal gelijkspeelt of wint, plaatst het zich voor het WK in Rusland in 2018. Dat zou voor het eerst in twintig jaar zijn.

Sofyan Amrabat (m) op het trainingsveld van Marokko Pro Shots

Wat heb je gemist?

Huisartsen in achterstandsgebieden trekken aan de bel. Ze zijn structureel overbelast, zeggen ze, en nieuwe collega's zijn nauwelijks te vinden. Volgens InEen, de belangenvereniging voor eerstelijnszorg, staat de zorg aan de meest kwetsbare mensen onder druk. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is bezorgd over de situatie.

Overal duurt het maanden om vacatures te vervullen en veel huisartsen zitten thuis met een burn-out. Artsen in gezondheidscentra in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hebben een actiegroep opgericht om de problemen aan te kaarten.

Ander nieuws uit de nacht:

• Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een Oekraïense 'nepgetuige' twijfel laten zaaien over de vliegramp met de MH17. Volgens NRC was het verhaal, waarin de getuige verklaarde dat hij ook andere vliegtuigen in de lucht had gezien, opgesteld door Omtzigt.

• Speelgoedfabrikant Hasbro wil zijn grootste concurrent Mattel overnemen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

• In Brabant en Limburg wordt flink gefraudeerd met mest, meldt NRC. Volgens de krant is 65 procent van alle transporteurs en verwerkers weleens veroordeeld, beboet of verdacht van het overtreden van de regels.

En dan nog dit:

In Indonesië heeft een museum een wassen beeld van Adolf Hitler weggehaald na kritiek van onder meer het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie. Het beeld stond voor een grote foto van de ingang van concentratiekamp Auschwitz, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan 1 miljoen mensen zijn vermoord.

Dagelijks maakten veel tieners selfies met het beeld van Hitler. Het beeld stond tussen wassen beelden van Star Wars-personage Darth Vader en de Indonesische president Widodo. Het museum in de stad Yogyakarta zegt nooit klachten te hebben gehad over het beeld. "De meeste bezoekers vinden het leuk omdat ze weten dat dit een entertainment-museum is", zegt een woordvoerder.

Veel tieners maakten selfies met het wassen beeld van Adolf Hitler AFP

Fijne dag!

STER reclame