Reuters

De Turkse politie heeft op diverse plekken ruim honderd mensen opgepakt die banden zouden hebben met Islamitische Staat. Volgens staatspersbureau Anadolu Agency werden in Istanbul tachtig arrestaties verricht. Er zijn wapens en documenten in beslag genomen.

Onder de arrestanten zijn enkele Turken en vooral buitenlanders die worden verdacht van het plannen van aanslagen. Welke nationaliteit zij hebben, is niet bekendgemaakt. Daarnaast is een aantal verdachten volgens de politie actief geweest in conflictgebieden waar IS zat. Er zou bewijs zijn dat ze van plan waren om naar Syrië te vertrekken.

Gisteren werden in Ankara meer dan 170 vermoedelijke IS-leden gearresteerd. Met de arrestaties wil Turkije voorkomen dat IS aanslagen pleegt bij een herdenking van Kemal Atatürk, vandaag, en bij de marathon van Istanbul, zondag.

Bestrijden

Turkse antiterreureenheden bestrijden IS zowel in het Midden-Oosten als in eigen land. De autoriteiten houden er namelijk rekening mee dat IS-strijders die uit Irak en Syrië zijn verdreven, naar Turkije zijn uitgeweken.

De Turkse regering houdt IS verantwoordelijk voor meerdere aanslagen in het land. Daar zijn in de afgelopen twee jaar honderden mensen bij gedood.

Vorige maand werden in Turkije al meer dan zeventig mannen opgepakt die volgens de Turkse politie strijders waren van IS. Net buiten een winkelcentrum in Istanbul werden voertuigen met bommen gevonden. Daar werd een aanslag verijdeld op de nationale feestdag in Turkije.

STER reclame