1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Misbruikschandaal kan nachtmerrie worden voor Republikeinen

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

In september noemde Trump hem nog een 'great guy', maar zelfs de president gaat het nieuws over Roy Moore nu te ver. De Republikeinse Senaatskandidaat uit Alabama wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag met een meisje van 14 in 1979.

Je kan Moore het best omschrijven als een christen-fundamentalist. Hij stelt dat moslims geen plaats mogen nemen in het Amerikaanse Congres, hij wil homoseksualiteit strafbaar stellen, de aanslagen van 11 september waren in zijn ogen een straf van God voor de goddeloosheid van Amerika. Kortom, Moore heeft er geen moeite mee iedereen de les te lezen op morele en religieuze waarden.

Moore is de Republikeinse kandidaat voor een Senaatszetel in Alabama (volgende maand zijn de verkiezingen). Al eerder verschenen berichten over dubieuze betalingen van een liefdadigheidsstichting aan Moore. Gisteren kwam The Washington Post met een nieuwe onthulling.

familiefoto's
Leigh Corfman (de vrouw die Moore beschuldigt van misbruik) in 1979, en drie andere meisjes bij wie hij avances zou hebben gemaakt

Daarin zegt een vrouw dat ze op 14-jarige leeftijd seksueel contact had met Roy Moore. Dit speelde zich af in de jaren 80, toen Moore zelf 32 was. Ook drie andere vrouwen vertelden de krant dat Moore avances maakte toen ze nog tiener waren.

Moore probeerde dit verhaal al op voorhand onschadelijk te maken via het rechts-populistische Breitbart (dat de kandidatuur van Moore steunt). Tegenover The Washington Post ontkende hij alle aantijgingen: "Deze beschuldigingen zijn compleet uit de lucht gegrepen en een wanhopige poging van de Democratische partij en The Washington Post om de campagne te saboteren."

Verschillende Republikeinse leiders hebben al afstand genomen van Moore. Als de onthullingen kloppen, zo zeiden president Trump en Senaatsleider Mitch McConnell, dan moet Moore zijn kandidatuur intrekken. Er is alleen een praktisch probleem. De verkiezingen zijn al over een paar weken en de stembiljetten zijn gedrukt. De eerste kiezers in Alabama hebben hun stem al per post uitgebracht.

Er is geen mechanisme waarbij het Republikeinse partijbestuur kan ingrijpen en de kandidatuur tegenhoudt. De kandidaat kan alleen zichzelf terugtrekken (maar Moore weigert dat te doen) óf de lokale partijafdeling in Alabama trekt zijn kandidatuur in. Republikeinse leiders in Alabama maken echter geen aanstalten hem van de lijst te halen.

Integendeel. Het lokale partijkopstuk Jim Ziegler verdedigde Roy Moore met verve. Zelfs als de aantijgingen in The Washington Post kloppen, zo zei Ziegler, dan is het much ado about nothing. Over seksuele contacten met een 14-jarige maakte hij een vergelijking met de bijbelse Maria en Jozef.

"Maria was een tiener en Jozef was een volwassen timmerman. Zij werden de ouders van Jezus. Daar is niets immoreels of illegaals aan, het is alleen misschien een beetje ongebruikelijk."

Dat plaatste de Republikeinen in het Congres in een pijnlijke positie. Ze moesten sowieso al niets van Moore hebben. Het Republikeinse establishment had miljoenen dollars gepompt in de campagne van Moores tegenstander Luther Strange in de Republikeinse voorverkiezingen. De partijtop wist zelfs Trump te overtuigen om Strange te steunen in plaats van de meer Trumpiaanse kandidaat Moore. Na het verlies van Strange schaarde de president zich onmiddellijk achter de kandidatuur van Roy Moore: steuntweets voor Strange wiste hij subiet.

Opvallend is de spagaat waarin het invloedrijke Breitbart verkeert. Hoofdredacteur Steve Bannon voerde actief campagne voor Moore. Bij eerdere onthullingen over het seksueel misbruik van Hollywood-producer Harvey Weinstein sprak de rechts-populistische site schande en beschuldigde linkse media ervan dat ze het hele schandaal onder het tapijt veegden.

Met de onthullingen over Roy Moore slaat Breitbart ineens een heel andere toon aan: 'Fake news! Een hetze van de linkse media!'

Door krampachtig vast te houden aan de kandidatuur van Moore creëren Bannon & Co een risico voor de Republikeinen. Een Democratische winst in Alabama leek op voorhand onmogelijk (Trump won vorig jaar 62% van de stemmen), maar op het hoofdkantoor van de Democraten ruiken ze nu ongetwijfeld een (piepkleine) kans. Republikeins verlies in Alabama zou een nachtmerrie zijn voor de GOP (de Grand Old Party), die maar een flinterdunne meerderheid heeft in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl