Roy Moore en zijn echtgenote vieren de overwinning AFP

Tweets waarin president Trump zijn favoriete kandidaat voor een senaatszetel voor Alabama steunt, zijn verwijderd van zijn Twitter-account. Drie recente tweets over Luther Strange zijn verdwenen nadat duidelijk was geworden dat Luther de Republikeinse voorverkiezingen in de conservatieve zuidelijke staat had verloren.

Verwijderde tweets van politici worden bijgehouden op de site Politwoops Screenshot / Politiwoops

De nederlaag van Luther wordt gezien als een gevoelige nederlaag voor de president, en voor de Republikeinse partij die 10 miljoen dollar in de campagne van Luther Strange had gestoken.

De Senaatszetel kwam vrij toen oud-senator Jeff Sessions benoemd werd tot minister van Justitie. Donald Trump en vice-president Mike Pence vlogen enkele dagen geleden zelf naar Alabama om campagne te voeren voor Strange. De uitslag wordt dan ook uitgelegd als een signaal dat Trump invloed op de kiezers heeft verloren.

De winnaar Roy Moore, die het in december moet opnemen tegen de Democraat Doug Jones, is nu al zeker van de zege in de conservatieve zuidelijke staat.

Rechter

De diep gelovige Moore kreeg 56 procent van de stemmen in de Republikeinse voorverkiezing. Moore was eerder opperrechter bij het Hooggerechtshof in Alabama. Daar werd hij eerst geschorst vanwege zijn weigering om een afbeelding van de Tien Geboden uit de hal van de rechtbank weg te halen, en later ontslagen omdat hij andere rechters opdroeg de wetgeving rond het homohuwelijk te negeren.

Moore baarde ook opzien door een wapen te trekken tijdens een campagnebijeenkomst, om te onderstrepen dat hij het recht op wapenbezit steunt. Hij kwam gisteren te paard naar het stembureau.

Moore zet zich in zijn toespraken af tegen de gevestigde orde en de "fat cats" in Washington. Hij zegt overigens wel de president en diens speerpunten te steunen.

STER reclame