NOS NieuwsAangepast

CZ houdt stijging zorgpremie beperkt door reserves aan te spreken

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie voor een basisverzekering in 2018 met ruim 40 euro per jaar. Dat is aanzienlijk minder dan het vorige kabinet verwachtte. Eerder kondigde de kleinere verzekeraar DSW zelfs al aan een premiekorting te geven van 50 cent per maand.

Verzekeraar CZ is de eerste van de grote verzekeraars die de premie bekendmaakt. Uiterlijk zondag moeten ook de andere bedrijven dat doen. Een basisverzekering kost bij CZ volgend jaar 116,25 euro per maand, oftewel 1395 euro per jaar. Dat is een stijging van 3 procent (40,80 euro) ten opzichte van dit jaar.

Het vorige kabinet ging nog uit van een stijging van ongeveer 80 euro per jaar. Het was dan ook een verrassing toen het kleine DSW eind september de nieuwe premie bekendmaakte, traditioneel als eerste. Bij DSW moet volgend jaar 107,50 per maand worden betaald, 50 cent minder dan dit jaar.

Harde concurrentie

Volgens DSW is de verlaging mogelijk doordat de zorgkosten minder hard zijn gestegen dan aanvankelijk werd gedacht. Onder meer de lonen in de zorg zijn minder hard gestegen en ook de uitgaven aan medicijnen vallen mee, zegt DSW.

CZ, dat ook de merken Ohra en Delta Lloyd voert, volgt die premiedaling niet, maar komt wel met een lager dan verwachte stijging. Die is mede het gevolg van de harde concurrentie tussen verzekeraars. Volgens CZ is de premie van 116,25 euro per maand eigenlijk niet genoeg: om kostendekkend te zijn, had de premie ongeveer 123 euro moeten zijn. Het tekort wordt nu aangevuld met 221 miljoen uit de eigen reserves. Dat komt neer op 76,30 per verzekerde op jaarbasis.

Waarschuwing

CZ teert al een aantal jaren in op de reserves om de premiestijging te beperken. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren waarschuwt nu dat daar een keer een eind aan komt. "Als de reserves op zijn, zal de premie flink stijgen." Om dat te voorkomen roept Van der Meeren op om "zo breed en creatief mogelijk te kijken naar manieren om de zorgkostenstijging af te remmen."

Volgens CZ is het daarom bijvoorbeeld van belang te voorkomen dat mensen veel schulden opbouwen. Want mensen met schuldenproblematiek gebruiken ook meer zorg, stelt de verzekeraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl