Ahmad Mola Nissi
NOS NieuwsAangepast

Politie bevestigt: doodgeschoten Hagenaar was Iraanse activist

De man die gisteren in Den Haag op straat is doodgeschoten, is de Iraanse Nederlander Ahmad Mola Nissi. Dat bevestigt de politie.

Nissi was leider van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA), een groep van Arabische nationalistische opstandelingen. De organisatie wil opheldering over de dood van Nissi en eist een groot onderzoek.

De beweging zou verantwoordelijk zijn voor meerdere bomaanslagen in de Iraanse provincie Khoezistan die ze zelf Ahwaz noemen. De laatste daarvan zou begin dit jaar hebben plaatsgevonden. ASMLA claimde twee pijpleidingen te hebben getroffen, maar Iran spreekt dat tegen.

Niet op Europese lijst

Het Iraanse regime beschouwt de beweging als een terroristische organisatie. De Arab Struggle Movement staat niet op de Europese zwarte lijst en wordt ook door Nederland niet beschouwd als een terreurorganisatie.

Nissi woonde al tien jaar in Nederland. Sinds vorig jaar staat zijn beweging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarin beschrijft de organisatie zichzelf als 'vrijheidsstrijders tegen de Iraanse bezetting'. Ook wil de groep dat Khoezistan een onafhankelijke Arabische staat wordt met een democratisch systeem.

In Khoezistan wonen vooral arme en onderdrukte Arabieren, terwijl de Iraanse bevolking overwegend sjiitisch is. De provincie ligt in het westen van Iran, tegen de Iraakse grens. Al decennialang strijden verschillende groeperingen voor onafhankelijkheid van de Arabische inwoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl