NOS NieuwsAangepast

'Iraanse onafhankelijkheidsstrijder' doodgeschoten in Den Haag

Dode bij schietpartij Den Haag

De man die vanmiddag in Den Haag is doodgeschoten streed voor onafhankelijkheid van een regio in Iran. Het slachtoffer is Ahmad Mola Nissi van de Arab Struggle Movement, meldt Omroep West. Hij zou sinds tien jaar in Den Haag wonen.

De politie heeft de identiteit van de dode nog niet bevestigd. Momenteel wordt de plaats waar de moord werd gepleegd onderzocht. De straat is afgesloten en de politie is met veel materieel ter plaatse.

De politie bevestigt dat een persoon, die zich verdacht gedroeg bij de afzetting, is aangehouden. Hij rende weg toen agenten hem benaderden. Na een korte achtervolging werd hij gepakt. Volgens een buurtbewoner wees een zoon van het slachtoffer de man aan.

Onafhankelijkheidsstrijder

Nissi is de oprichter van de Arab Struggle Movement, die in 1999 werd opgericht. De opstandelingen strijden voor onafhankelijkheid van de stad Ahwaz, in de olierijke provincie Khoezistan in het westen van Iran. De organisatie zou bomaanslagen hebben gepleegd in de regio en wordt door de Iraanse overheid als terreurorganisatie gezien.

Begin dit jaar eiste de organisatie de verantwoordelijkheid op voor het opblazen van twee oliepijpleidingen in Khoezistan. Ook werden aanslagen aangekondigd. Volgens de organisatie heeft de Iraanse overheid zich de olieproductie toegeëigend en worden met de opbrengsten de inwoners van Ahwaz en andere Arabieren onderdrukt.

Tegen Omroep West zei een omstander dat hij het slachtoffer heeft herkend en dat "het Iraanse regime achter de moord zit". "Ze hebben het eerder geprobeerd", voegde hij eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl