Het beursgebouw in Amsterdam

'Grote bedrijven zetten onderhandelaars kabinet onder druk'

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU zeggen dat zij hebben besloten de dividendbelasting te schrappen op aandringen van vier grote internationale bedrijven. Die zeiden dat dat zwaar zou meewegen bij hun besluit om in Nederland te blijven.

Volgens de onderhandelaars gaat het om Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips. De bedrijven zouden niet rechtstreeks hebben gezegd dat als de dividendbelasting zou blijven bestaan, zij dan zouden vertrekken.

Shell laat in een reactie aan de NOS weten dat in gesprekken met de onderhandelaars is benadrukt dat het onderwerp "van vitaal belang is voor de concurrentiepositie van Nederland in het algemeen en van Royal Dutch Shell in het bijzonder."

Ook Unilever heeft in de gesprekken een verband gelegd tussen het afschaffen van de dividendbelasting en in Nederland blijven. Unilever bekijkt op dit moment of het twee hoofdkantoren, in Londen en Rotterdam, wil houden. "We verwachten een beslissing hieromtrent rond het einde van dit jaar", zegt het bedrijf.

Welke grote bedrijven dreigden Nederland te verlaten?

Schande

Het afschaffen van de dividendbelasting scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten. De drie linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA spraken er van begin af aan schande van en organiseren binnenkort een hoorzitting over het onderwerp, waar ook de grote bedrijven zullen verschijnen.

Vorige week, tijdens het debat over de regeringsverklaring, vroeg GroenLinks-leider Klaver aan premier Rutte met welke bedrijven hij dan had gesproken over de dividendbelasting. PvdA-leider Asscher suggereerde dat Rutte onder het genot van een glas champagne deze deal had gesloten.

Rutte wilde er weinig over zeggen, behalve dat de coalitie dit besluit had genomen omdat Nederland het anders verliest van omliggende landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, ook in verband met de brexit. Het vertrek van multinationals zou tienduizenden banen kunnen kosten.

Concurrentiekracht

Shell zegt het afschaffen van de dividendbelasting te verwelkomen. Buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse aandelen gaan minder belasting betalen.

"Afschaffing van de dividendbelasting verbetert dus de concurrentiekracht van de Nederlandse economie en het Nederlandse bedrijfsleven dat een beroep doet op de buitenlandse kapitaalmarkt", zegt Shell.

Unilever zegt dat het te vroeg is om te zeggen wat het effect zal zijn, maar dat het bedrijf blij is met alle maatregelen die het vestigingsklimaat verbeteren.

Hooglopende discussies

In het debat over de regeringsverklaring vorige week kwam het tot hooglopende discussies over het afschaffen van de dividendbelasting.

De linkse oppositie noemde de belasting een cadeautje voor het bedrijfsleven en een "heilloze weg". Premier Rutte zei dat met het handhaven van de belasting onverantwoorde risico's worden genomen: het gaat om tienduizenden banen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl